Banca Intesa potpisala je 1. februara ugovor o kreditnoj liniji sa italijanskom finansijskom institucijom za razvoj i saradnju CDP Cassa Depositi e Prestiti, koja je svečano otvorila i svoju kancelariju u Beogradu, prvu izvan EU, saopštila je ta Banca Intesa Beograd.

Na svečanoj ceremoniji koja je tim povodom održana u Ambasadi Republike Italije, Darko Popović, predsednik Izvršnog odbora Banca Intesa istakao je da sa Italijom delimo zajedničku viziju napredne i održive privrede Srbije, koja je materijalizovana u vidu kreditne linije: “Ugovor koji smo potpisali sa CDP-om, prva je u nizu planiranih u okviru zajedničke saradnje, koja će dodatno ojačati naš kapacitet da podržimo zelene inicijative privrede. To je u skladu sa našom posvećenošću ESG principima i strateškim opredeljenjem naše matične Grupe.’’

Kako je naglasio Popović, Banca Intesa je na tržištu Srbije sistemski važna banka koja pruža snažnu potporu lokalnoj privredi i građanima kroz ponudu inovativnih proizvoda i usluga. “Uz liderstvo i koordinaciju Divizije internacionalnih banaka članica grupe Intesa Sanpaolo, predvođene Markom Eliom Rotinjiem (Marco Elio Rottigni), Banca Intesa ima značajnu ulogu u osnaživanju ekonomskih i poslovnih veza između Srbije i Italije, nudeći kompanijama iz Srbije prednost jedinstvenog pristupa italijanskom tržištu, povezujući privrede i podstičući saradnju između kompanija na ova dva tržišta”, naglasio je Popović.

On je podsetio da je Italija jedan od vodećih trgovinskih partnera Srbije i stranih investitora u našoj zemlji, sa više od 1.300 italijanskih kompanija i preduzetnika u Srbiji koji zapošljavaju više od 34.000 osoba. “U isto vreme, prisutna je na srpskom tržištu kroz snažnu poslovnu platformu koju čine Konfederacija italijanske industrije u Srbiji, Komora italijansko-srpskih privrednika, Italijanska trgovinska agencija, Simest i SACE, kojima se sada pridružio i CDP, zaokružujući mrežu institucionalne podrške italijanskim kompanijama koje posluju u Srbiji. Verujem da će činjenica da su Simest i CDP kancelarije smeštene u upravnoj zgradi Banca Intesa dodatno osnažiti saradnju i sinergiju sa bankom i našom matičnom Grupom”, rekao je Popović.

Povodom potpisivanja ugovora o kreditnoj liniji sa italijanskom finansijskom institucijom za razvoj i saradnju CDP, održana je i panel diskusija na kojem Maja Kolar, direktorka Sektora za poslovanje sa malim i srednjim preduzećima Banca Intesa ocenila da će ova kreditna linija omogućiti malim i srednjim preduzećima da pristupe povoljnim sredstvima za finansiranje zelenih projekata, što će im pomoći da povećaju konkurentnost.