Za izgradnju nove trase bečke metro-linije U2 uskoro će se koristiti specijalno konstruisana mašina za bušenje tunela. Mašina je trenutno potpuno sastavljena i spremna za transport u Beč, gde će od jeseni kopati u podzemlju. Među mašinama koje se koriste za izgradnju nove trase U2-linije, ona definitivno predstavlja „teškaša“. Bušilica je dugačka 120 metara i teška 1.200 tona i upravo je sastavljena u Nemačkoj, saopštila je Kancelarija Grada Beča u Beogradu.

Od jeseni je planirano iskopavanje U2-tunela između stanica Matzleinsdorfer Platz i Augustinerplatz, nakon što se izgrade stanični objekti i izlazi za hitne slučajeve na pojedinačnim metro-stanicama.

Mašina je posebno dizajnirana za projekat metroa a proizvela je firma Herrenknecht. Demontirana na delove, u narednim mesecima će biti transportovana iz južne Nemačke u Beč. Nova bušilica probijaće se kroz bečko podzemlje na trasi dužine četiri kilometra. Sav zemljani materijal koji mašina izbaci biće transportovan kroz centralni otvor na stanici Matzleinsdorfer Platz. To bi trebalo da uštedi 20.000 vožnji kamiona kroz grad i smanji emisiju ugljen-dioksida za 75 tona. Specijalna mašina probijaće se kroz Beč snagom od 1,92 megavata, a nakon završenog posla, ostaviće iza sebe dva tunela za liniju U2 prečnika 6,84 metara.