(Foto: © PID/ Christian Fürthner)

(Foto: © PID/ Christian Fürthner)

Bečki fijakeri prelaze na plastične potkovice

Grad Beč je doneo odluku da subvencioniše prelazak na plastične potkovice za konje koji vuku fijakere, jer su one znatno skuplje od metalnih koje sada konji koriste. Troškovi po konju, za nove, plastične potkovice iznose godišnje oko 4.000 evra. To je dvostruki iznos u odnosu na tradicionalni model potkivanja, navodi se u saopštenju Kancelarije Grada Beča u Beogradu.

Naime, plastična varijanta trebalo bi da uspori trošenje kolovoza uzrokovano korišćenjem metalnih potkovica. Popravka oštećenih površina košta oko 800.000 evra godišnje, rekla je članica gradskog veća zadužena za saobraćaj, Uli Zima. Zbog toga je za narednih pet godina za subvencionisanje novih potkovica izdvojeno 1,9 miliona evra.

Razlog za ovu odluku je u tome, što je utvrđeno da zbog metalnih potkovica fijakerskih konja koji saobraćaju kroz centar Beča, asfalt i kaldrma bečkih ulica sve češće trpe oštećenja. Čelnici grada su zbog visokih troškova popravke ulica odlučili da svim vlasnicima fijakera, koji dobrovoljno žele da učestvuju, subvencionišu prelazak na potkovice od plastike.

Nova verzija potkovica napravljena je od metalno-plastičnog sastava i trebalo bi znatno manje da oštećuje puteve. I veterinarski gledano plastične potkovice su prihvatljivije, izjavila je veterinar Terezija Lička. Već postoje odgovarajuća iskustva iz konjičkog sporta. Na terenu se pokazalo da je pokret konja malo drugačiji nego kod metalnih potkovica. Konji su pokazali duži korak, što bi moglo značiti, da je konjima prijatnije, istakla je Lička. Prema rečima veterinara, nije bilo nikakvih pokazatelja da je plastična potkovica neugodna za životinje. Jedino je potrebno češće potkivati konje, otprilike svakih šest nedelja, dok se metalne potkovice mogu koristiti i do devet nedelja.