Na tradicionalnom Novogodišnjem koncertu Bečke filharmonije, koji se održava 1. januara 2024. godine, uz valcere i polke dinastije Štraus, prvi put će biti izvedeno i delo austrijskog kompozitora Antona Bruknera (1824-1896). Povodom 200. rođendana ovog kompozitora naredne godine filharmoničari će pod vođstvom dirigenta Kristijana Tilemana izvesti Bruknerov kadril, saopštila je Kancelarija Grada Beča u Beogradu.

Kako se navodi, Tileman, koji drugi put diriguje Novogodišnjim koncertom, započeo je tokom pandemije koronavirusa snimanje svih simfonija Bruknera sa bečkim orkestrom. Ukupno će biti izvedeno devet kompozicija na Novogodišnjem koncertu koje do sada nisu bile deo ovog tradicionalnog događaja. Tileman je prvi put dirigovao na Novogodišnjem koncertu 2019. godine. Redovno diriguje Bečkom filharmonijom na koncertima u Bečkom muzičkom društvu, na Salcburškim svečanostima, kao i na turnejama u Japanu, Kini, Evropi i Sjedinjenim Američkim Državama.

Predsedavajući Bečkih filharmoničara, Danijel Frošauer, ističe važnu ulogu dirigenta Tilemana: „Sa Kristijanom Tilemanom nas veže duboko umetničko partnerstvo koje traje mnogo godina. On spada u dirigente koji su posebno bliski orkestru. Novogodišnjim koncertom 2024. godine zajedno započinjemo Bruknerovo jubilarno slavlje povodom 200. rođendana ovog kompozitora. Zato smo prvi put u program uključili kompoziciju Antona Bruknera, kao i mnoge velike, još nepoznate dragulje iz dinastije Štraus i njenog okruženja“.

Kancelarija Grada Beča u Beogradu je takođe saopštila da se krajem oktobra u glavnom gradu Austrije održava međunarodni filmski festival „Viennale“, ove godine 61. put zaredom. Program festivala obuhvata odabrane nove filmske radove iz svih zemalja, austrijske i međunarodne premijere, primere žive kinematografije estetske posebnosti i političke aktuelnosti. Festival okuplja velike filmove koji su svoje premijere imali na festivalima širom sveta, od Kana do Buenos Airesa. Za mnoge reditelje „Viennale“ predstavlja jedinu priliku da prikažu svoje radove u Austriji, jer samo mali broj filmova iz festivalskog programa dolazi u redovne bioskope. Aktuelni program festivala obuhvata odabrane monografije, kinematografije, istoriografije značajnih ličnosti kao i žanrove i teme međunarodnog filma. Takođe, „Viennale“ svake godine zajedno sa Austrijskim filmskim muzejom organizuje obimnu istorijsku retrospektivu. Na festivalu će biti prikazan i jugoslovenski igrani film „Slike iz života udarnika“, u režiji Bahrudina Bate Čengića, iz 1972. godine.

Prateći program festivala čine diskusije, predavanja, umetničke intervencije, izložbe i koncerti, a završnicu gala veče na kojem se dodeljuju nagrade: nagrada Međunarodnog udruženja filmskih kritičara, Bečka filmska nagrada, nagrada Erste Banke i nagrada publike, navodi se u saopštenju Kancelarije Grada Beča u Beogradu.