Analitičari kompanije Coface predviđaju značajno usporavanje privrednih aktivnosti tokom narednih 18 meseci, što će dovesti do postepenog usporavanja rasta inflacije. Prognoze privrednog rasta u razvijenim zemljama su naročito loše. “Postoje mnoge opasnosti od usporavanja svetske privrede dok su rizici povezani sa rastom inflacije i dalje prisutni. U pokušaju da obuzdaju rast inflacije centralne banke, po svemu sudeći, razmišljaju da gurnu privredu u recesiju u nadi da bi ta mera bila blaža od žestokih monetarnih mera koje bi morali da sprovedu naknadno ukoliko bi dozvolili neometan rast cena. Rizik koji se u takvom scenariju ne može isključiti podrazumeva pad potražnje dok bi inflacija ostala na visokom nivou, prvenstveno zbog cena proizvoda koje bi se usled dugoročnih prekida u snabdevanju teško mogle sniziti”, navodi se u najnovijem Barometru kompanije Coface koji je upravo objavljen a odnosi se na drugi kvartal 2022. godine.

Kako se navodi, Evropska Centralna Banka je, po ugledu na Američku Federalnu Banku i Centralnu Banku Engleske, postepeno pooštrila svoju politiku do te mere da je već najavila budući rast kamatnih stopa. Kao i druge velike centralne banke (izuzev Centralne Banke Japana), Evropska Centralna Banka u okviru svojih strogo ograničenih ovlašćenja nema drugog izbora osim da značajno pojača mere predostrožnosti, uprkos činjenici da bi to moglo da dovede do drastičnog usporavanja privrednih aktivnosti i da ponovo podgreje strah od nove krize evropskog suverenog duga. U uslovima otežanog kreditiranja, sektor građevine se pokazao kao jedan od najranjivijih. Očekuje se da će se rastuće cene pozajmica odraziti na tržište stambenih objekata, a u krajnjem smislu i na aktivnosti vezane za građevinarstvo. Ovo se već dešava u Americi u kojoj prodaja stambenog prostora naglo opada, ističu analitičari kompanije Coface.

“Očekuje se da će kompanije koje nisu u potpunosti prenele teret uvećanih troškova proizvodnje na cene svojih proizvoda, to te učiniti u narednom periodu. Tako će cene proizvoda  u sektorima u kojima je moguće značajno povećati cene bez ugrožavanja potražnje nastaviti da rastu. Ovo važi za farmaceutski sektor u kom mali broj kompanija dominira svetskim tržištem. Taj sektor je već prepoznat kao jedan od najotpornijih, a ujedno je i jedini sektor u Barometru sa ocenom niskog rizika“, navodi kompanija Coface.

Imajući u vidu ubrzani rast inflacije, sve manja očekivanja poslovnih kuća kao i pogoršanje globalnih ekonomskih prilika, privredne aktivnosti u drugom tromesečju ne izgledaju mnogo bolje ni u razvijenim zemljama, dok su u zemljama u razvoju one značajno manje povoljne. Iako je po svoj prilici još uvek isuviše rano da bi se konstatovalo da je svetska privreda ušla u režim stagflacije, trenutni privredni pokazatelji se u potpunosti uklapaju u takvu sliku, ističe se u Barometru kompanije Coface koji se odnosi na stanje u drugom kvartalu ove godine.