Gžegož Šelevič (Grzegorz Sielewicz), regionalni ekonomista za Centralnu i Istočnu Evropu (CIE) u konsultantskoj kompaniji Kofejs (Coface) izneo je procene o ekonomskoj aktivnosti i oporavku svetske ekonomije u uslovima rastuće inflacije i krize koju izaziva snabdevanje energentima. Na vebinaru održanom u sredu, 26.januara “Nova ekonomska realnost” on je ocenio da je dve godine od početka Covid-19 pandemije većina zemalja srednje i istočne Evrope, uspela da se prilagodi novonastaloj situaciji. Ali, iako su profiti od rasta BDP-a vidljivi, neke od zemalja CIE, kao što je Poljska, decenijama se bori sa najvećom inflacijom izazvanom pritiskom na veće plate zaposlenih na tržištu rada i potražnje za robom.

Kako je konstatovao Šelevič, ekonomski oporavak je i dalje pogođen inflacijom koja dostiže decenijski najviši nivo, pri čemu cene roba još nisu dostigle svoj maksimum. Poremećaji u lancu snabdevanja neće uskoro nestati, a situaciju će dodatno komplikovati stalni rast cena energenata.

Odgovarajući na pitanje www.magazinbiznis.rs o tome šta vidi kao najveće izazove za brži ekonomski oporavak Evrope, Gžegož Šelevič je rekao da su na početku 2022. godine prisutna tri problema: visoke cene energenata i hrane, prekinuti lanci snabdevanja i inflacija. “Inflacija će svakako biti najveći izazov jer se očekuje da će potrošačke cene rasti do polovine 2022. godine. Smirivanje bi trebalo da počne u drugoj polovini ove godine, ali će ostati na visokom nivou i u 2023.”, rekao je Šelevič i objasnio da ne očekuje da će Evropska centralna banka (ECB) podići kamatnu stopu euribora ove godine, jer bi to izazvalo dodatne potrese na monetarnom tržištu.