(Ilustracija Pixabay)

(Ilustracija Pixabay)

Ekskluzivno

Za 11 meseci 2021. godine izvoz je povećan za gotovo 30 odsto u poređenju sa istim prošlogodišnjim periodom, jer je nastavljen jak izvozni trend usluga u sektoru informacionih tehnologija, kompjutera i telekomunikacija (IKT).

Naime, prema informaciji koju je www.magazinbiznis.rs ekskluzivno dobio od Narodne banke Srbije, u periodu od januara do novembra 2021. godine, Srbija je izvezla IKT usluge za jednu milijardu i 640,9 miliona evra, dok je u istom periodu 2020. godine izvoz tog sektora iznosio jednu milijardu i 439 miliona evra. Međutim, kako je za 11 prošlogodišnjih meseci u Srbiji istovremeno realizovan i uvoz u sektoru IKT usluga, u iznosu od 470 miliona evra, ostvareni suficit iznosi 1.171 miliona evra. Kompletni podaci za celu 2021. godinu još se obrađuju, ali ako se razmena i u decembru prošle godine odvijala približno istom dinamikom kao za prethodnih 11 meseci, može se očekivati da je IKT sektor napravio izvoz od oko 1,8 milijardi evra, što bi predstavljalo dosadašnji istorijski izvozni maksimum ovog sektora usluga.

Ako se posmatraju pojedinačne usluge u okviru ovog sektora, statistički podaci pokazuju da je najveći prihod došao iz segmenta kompjuterskih usluga. U izvozu je od kompjuterskih usluga ostvaren prihod od jedne milijarde i 526 miliona evra, dok je na uvoz potrošeno 379 miliona evra. Saldo tog dela spoljnotrgovinske razmene je suficit od jedne milijarde i 147 miliona evra. Po ostvarenom prihodu sledi sektor telekomunikacionih usluga sa izvozom od 98 miliona evra i uvozom od 85 miliona evra, te suficit iznosi 13 miliona evra. Najmanji prihodi za 11 meseci 2021. godine ostvareni su u sektoru informacionih usluga, jer je zarada u izvozu iznosila 17 miliona evra. Uz uvoz takvih usluga za šest miliona evra, suficit iznosi 11 miliona evra.

Međutim, kada je reč o uslugama i spoljnotrgovinskom bilansu, zanimljiva je stavka koju statistika vodi kao “ostale poslovne usluge” i koja obuhvata doslovno sve vrste usluga. Upravo je u tom sektoru za 11 meseci 2021. ostvaren izvoz od jedne milijarde i 820 miliona evra, dok je uvoz iznosio jednu milijardu i 312 miliona evra. Saldo spoljnotrgovinske razmene sektora “ostale poslovne usluge” je 507 miliona evra, što je za samo 46 miliona više nego u istom periodu 2020. godine. Naime, prema statističkim podacima, sektor “ostale poslovne usluge” je i u pandemijskoj godini veoma dobro poslovao: za 11 meseci je ostvaren izvoz od oko 1,5 milijarde evra, uz uvoz od 1,1 milijarde evra.

Podaci za celu 2021. godinu biće javno dostupni posle objavlјivanja februarskog izveštaja o inflaciji. (R. Nikolić)