Fondacija Ana i Vlade Divac, zajedno sa kompanijama IKEA Srbija i Mastercard, podržala je sedam preduzetnica kroz projekat za ekonomsko osnaživanje žena „Ja sam ODVAŽNA“

Anika Ben David, ambasadorka Kraljevine Švedske u Srbiji uručuje nagradu Ženskom centru Užice

Anika Ben David, ambasadorka Kraljevine Švedske u Srbiji uručuje nagradu predstavnici Ženskog centra Užice

Fondacija Ana i Vlade Divac, u saradnji sa kompanijama IKEA Srbija i Mastercard, izabrala je pobednice konkursa u okviru projektu „Ja sam ODVAŽNA”. Ove godine nagrađeno je sedam preduzetnica i na svečanoj dodeli organizovanoj 25. oktobra u Beogradu, uručena su im sredstva u ukupnom iznosu od preko 3,5 miliona dinara, koja će biti iskorišćena za nabavku opreme za rad, kreiranje novih proizvoda, kao i otvaranje dodatnih radnih mesta za žene. Cilj projekta je doprinos poboljšanju položaja žena u radnom i društvenom okruženju kroz davanje grantova i mentorsku podršku za otvaranje novih radnih mesta, povećanje kapaciteta i veština za učešće na tržištu rada i podizanje svesti javnosti o rodnoj ravnopravnosti, održivom razvoju i međusektorskoj saradnji.

Svečanoj dodeli prisustvovala je Anika Ben David, ambasadorka Kraljevine Švedske u Srbiji koja je naglasila da se još uvek susrećemo sa mnogim poteškoćama kada je u pitanju rodna ravnopravnost: “Razlika u platama između muškaraca i žena je globalni problem. Žene generalno manje zarađuju, a istovremeno rade većinu neplaćenih kućnih poslova. Skorašnje svetske krize dodatno su doprinele ranjivosti svih osetljivih grupa, ali u najvećoj meri žena. Živimo u turbulentnim, teškim i nesigurnim vremenima, koja nas sve dovode u iskušenja. Sada je više nego ikada neophodna hrabrost kako bismo nastavili da gradimo bolji svet za sebe, našu decu i društvo u celosti“, rekla je ambasadorka Anika Ben David.

„Rodna ravnopravnost je osnovno ljudsko pravo, za koje se zalažemo, pre svega, unutar naše kuće, našeg radnog okruženja, nudeći jednake plate za iste poslove, jednake mogućnosti za razvoj i napredovanje i bolju ravnotežu privatnog i poslovnog života”, rekla je Staša Stojkov Rošić, liderka održivosti u IKEA Srbija.

U okviru projekta „Ja sam ODVAŽNA“ podržani su biznisi koje su osnovale i/ili biznisi koje vode žene, kao i pravni subjekti koji zapošljavaju najmanje 50% žena, a koji će kroz ovaj konkurs otvoriti najmanje jedno radno mesto za žene. Osnovna delatnost podržanih pravnih subjekata je proizvodna delatnost (igračke, tekstilni proizvodi, stari zanati, hrana, pića/sokovi/sirupi, ukrasni/upotrebni predmeti, proizvodi za decu i sl).

„Cilj projekta Ja sam odvažna, koji smo sa ponosom podržali po drugi put, je osnaživanje žena preduzetnica kroz  finansijsku podršku, ali i kroz edukaciju o značaju rodne finansijske inkluzije. Finansijski uključena žena je žena koja pred sobom ima opcije i žena koja se bori za svoju poziciju i prava“, istakla je Jelena Ristić, direktorka za tržišta Srbije, Crne Gore i BiH u kompaniji Mastercard, i dodala: „Sigurna sam da ste učešćem u ovom programu stekle i priliku da sagledate svoje poslovanje iz nove perspektive i možda dobijete inspiraciju kako da pređete na novi stepen razvoja, i verujem da ćete dobijena finansijska sredstva iskoristiti upravo za dostizanje tog cilja. Hvala i našim partnerima, kompaniji IKEA i Fondaciji Divac, na tome što delimo viziju održivog i inkluzivnog tržišta i što su prepoznali upravo Mastercard tehnologiju kao način da se približimo ostvarenju tog cilja.“

Dobitnice nagrada, koje su svoje proizvode izložile tokom dodele nagrada su:

  • Ženski centar Užice, Užice
  • Korali BC, Nova Pazova
  • Marella Natural, Kragujevac
  • Royal Balm, Vrčin
  • Two N – Kids furniture & decor, Beograd
  • Fitaky, Beograd
  • Umetnička radionica “Marija Handmade”, Šabac
Ana Divac uručuje nagradu vlasnici umetničke radionice Marija Handmade

Ana Divac uručuje nagradu vlasnici umetničke radionice Marija Handmade

„U želji da stvorimo prilike za bolji položaj žena u društvu i njihovu veću ekonomsku nezavisnost, do sada smo podržali 70 preduzetnica i socijalnih preduzeća kroz bespovratna sredstva sa posebnim fokusom na ruralne delove Srbije. Želja nam je da ženama omogućimo da imaju održiv prihod i ostvare svoje preduzetničke potencijale. Upravo to je i cilj konkursa „Ja sam odvažna“, koji sprovodimo već treću godinu za redom u saradnji sa kompanijom IKEA Srbija i Mastercardom. “ zaključila je Ana Divac, predsednica Upravnog odbora Fondacije Ana i Vlade Divac tokom svečane dodele. Prema rečima preduzetnica, dobijena sredstva će biti od velikog značaja za unapređenje njihovog daljeg poslovanja. Neke od njih će dobijena sredstva iskoristiti za kupovinu nove opreme, dok će druge sredstva uložiti u razvoj promocije i plasmana na tržište.

Jelena Ristić,, direktorka za tržišta Srbije, Crne Gore i BiH u kompaniji Mastercard

Jelena Ristić,, direktorka za tržišta Srbije, Crne Gore i BiH u kompaniji Mastercard

Značaj zalaganja za ekonomsko osnaživanje žena u Srbiji, IKEA Srbija, Mastercard i Fondacija Ana i Vlade Divac prepoznali su još 2018. godine kada je projekat „Ja sam ODVAŽNA“ pokrenut. Do sada je, zaključno sa ovogodišnjim konkursom, u okviru projekta sredstvima za realizaciju nagrađeno 18 incijativa.