Kristin Lagard na press konferenciji (foto: ECB)

Kristin Lagard na press konferenciji (foto: ECB)

„Inflacija će na višem nivou verovatno ostati  duže nego što se ranije očekivalo, ali će opasti tokom ove godine“, rekla je predsednica Evropske centralne banke (ECB) Kristin Lagard na konferenciji za novinare u sedištu te banke, u Frankfurtu, 3. februara.

„U odnosu na naša očekivanja u decembru 2021., rizici za inflaciju su povećani“, rekla je Lagard, uz ocenu da je rast cena sve brži u 19 zemalјa koje koriste evro. Lagard je najavila da će odluka o narednim potezima ECB biti doneta uskoro, na sastanaku Upravnog odbora u martu, na osnovu projekcija, procena i podataka koji će pomoći da se stanje sagleda u celini. Očekuje se, kao prvi korak, smanjenje obima kvantitativnih olakšica sa sadašnjih oko 60 milijardi evra na 40 milijardi evra mesečno u drugom kvartalu ove godine, zatim na 30 milijardi evra mesečno u trećem kvartalu, da bi se stiglo do 20 milijardi evra mesečno u četvrtom kvartalu 2022.

Kristin Lagard je ukazala da je takvo zatezanje monetarne politike ECB neophodno, usled inflacije u evrozoni koja je u januaru dostigla rekordnih 5,1o dsto, što je znatno iznad ranijih projekcija ECB, od oko dva odsto. U razgovoru sa predstavnicima medija, Lagardova je priznala da je tako visoka inflacija zatekla čak i Evropsku centralnu banku, ali da je uzrok u visokim cenama energije i hrane.

„Inflacija će verovatno će ostati visoka i u bliskoj budućnosti. Cene energenata i dalјe su glavni razlog za povišenu stopu inflacije, a troškovi energije takođe podižu cene u mnogim sektorima. Cene hrane su porasle, zbog sezonskih faktora, a povećani su i troškovi transporta i đubriva. Pored toga, poskuplјenja ima i u drugim oblastima“, navela je Lagard.

Odgovarajući na pitanje kada se očekuje povećanje kamatnih stopa od strane ECB, Lagard je rekla da „u ovom trenutku treba biti veoma pažlјiv sa podizanjem kamata. Kao što sam rekla, procenićemo veoma pažlјivo, zavisno od podataka kojima ćemo raspolagati, pa ćemo o tome odlučiti u martu. Sve će zavisiti od toga kako procenimo šta su pokretači inflacije u kratkom roku, a šta u srednjem roku i kakva je celokupna srednjoročna projekcija“, rekla je Lagard.

Predsednica ECB je zaključila da će Upravni odbor pažljivo donositi svaku odluku i postepeno ići u realizaciju, bez naglih poteza koji bi mogli da izazovi potrese na monetarnom tržištu. Za sada, kamatne stope ECB ostaju nepromenjene.