Amazon je prvi put pokazao pozitivan poslovni prihod (EBITDA) posle 15 godina od osnovanja kompanije, a pet godina nakon što je izašao na IPO. Naši planovi sa e-commerce biznis Ananasom su mnogo ambiciozniji od toga, najavila je Marija Desivojević Cvetković, viši potpredsednik Delta Holdinga za strategiju i razvoj, odgovorajući na naše pitanje o tome da li je e-commerce biznis Ananas počeo da ostvaruje prihode, ili se i dalje investira, pa se na pozitivan poslovni prihod mora duže sačekati.

Marija Desivojević Cvetković navodi da e-commerce Ananas i sada ostvaruje prihode od kupovine:

„Ali, nije realno da u prvoj godini poslovanja ostvari i pozitivne prihode. Investicije su velike i sigurni smo da ćemo mnogo pre Amazona dobiti pozitivnu EBITDA“, naglasila je Desivojević Cvetković, podsećajući da je Ananas već postigao odlične rezultate u prvoj godini poslovanja, jer je na ovoj platformi kupovalo preko 100.000 zadovoljnih potrošača.

Milka Vojvodić

Milka Vojvodić

O tome je bilo reči na tradicionalnoj, godišnjoj konferenciji za medije 25. januara, kada su predstavljeni rezultati poslovanja Delta Holdinga. Svi sektori ovog holdinga su u 2022. godini ostvarili novi rekord: prihodi od prodaje dostigli su 782,4 miliona evra, što je 30% više nego u 2021. godini, dok je EBITDA od 86,9 miliona evra za 34% viša u odnosu na 2021.

U 2022. godini u budžet Republike Srbije je iz Delta Holdinga uplaćeno 164,3 miliona evra. Prema rečima Milke Vojvodić, CEO i potpredsednika za ekonomiju i finansije Delta Holdinga, u 2023. godini Delta Holding nastavlja da investira u sve segmente poslovanja, a nova ulaganja će dostići 204 miliona evra, što je dvostruko više nego u prethodnoj. U 2023. godini Delta Holding planira prihode od 920 miliona evra (rast 18%) i EBITDA od 101,7 miliona evra. (R. Nikolić)