Na završnoj svečanosti konkursa “Oni su heroji”, održanoj 2. marta, proglašeno je i predstavljeno 10 najistaknutijih pojedinaca- 10 heroja koji su se u 2021. godini istakli svojim nesebičnim delima. Na konkurs, koji već drugu godinu za redom, organizuje Delegacija Evropske unije u Srbiji, stigao je veliki broj priča heroja koje su predložili njihovi sugrađani, prijatelji i porodica.

Iz dana u dan, neumornoj u vedrini, neiscrpne snage, kroz njene sigurne ruke prošlo je desetine hiljada pacijenata i svakom je prišla kao da joj je jedini. Uvek je na raspolaganju zabrinutim pacijentima, od onkoloških bolesnika kojima bez negativnog testa nema terapije, do građana kojima bez istog nema putovanja. Zato je Slađana heroj, jer u vremenu kada ljutnja i neizvesnost ruše ono čovečje u nama, ona vraća veru u ljude i prostire je pred sobom nesebično iz dana u dan.

Herojske priče daleko su odjeknule, 154 validne prijave našle su se u takmičarskom delu konkursa, dok je skoro 210.000 glasova pristiglo je iz više od 40 gradova Srbije. Cilj konkursa „Oni su heroji” jeste da se prepoznaju i nagrade pojedinci koji su pokazali nesebičnu energiju i posvećenost zajednici, a svojim dobrim delima su primeri čovekoljublja i solidarnosti.

Čovek velikog srca! Obezbeđuje hranu, higijenu, ogrev, renovira domove, nalazi smeštaj višečlanim porodicama na rubu egzistencije! Poznat prvenstveno po pravljenju i poklanjanju stolica za hranjenje beba!

„Herojstvo ima različite oblike. Proteklih šest dana smo svedoci nekih od tih vidova herojstva dok narod Ukrajine brani svoju zemlju, slobodu, porodice. Heroji dolaze u različitim godinama, boji kože, polu i orijentaciji, različitim profesijama, religijama i ličnostima, ali svi imaju isti nevidljivi plašt empatije i solidarnosti. Mi smo danas predstavili i nagradili upravo takve ljude – deset primera nesebične brige za dobrobit drugih, ali našu zahvalnost i poštovanje odajemo i svim ostalim nominovanim herojima kao i onima koji to možda sada nisu bili, ali koji dobrim delima obogaćuju svoje sredine. Teška vremena zahtevaju dodatno herojstvo i solidarnost. Stoga se nadam da će ovi ljudi, naši lokalni heroji, biti primer za mnoge druge, jer jedino kroz solidarnost i humanost možemo prevazići izazove”, istakla je zamenica Ambasadora Delegacije Evropske unije u Republici Srbiji Mateja Norčič Štamcar.

Pravi heroji su oni koji imaju hrabrosti, solidarnosti i snage da uvek dobro stave ispred sebe kada je najteže. Kako smo protekle dve godine suočeni sa najvećim globalnim izazovom, svaki heroj zaslužuje da se njegova priča daleko čuje. O odabranim herojima i njihovim herojskim delima možete pročitati na sajtu www.onisuheroji.rs.

Heroji 2021.:

1. Gordana Malbaški, Zrenjanin- 38.361 glasova

2. Milica Perić, Beograd- 35.315 glasova

3. Vlade Dragić, Čačak- 7.780 glasova

4. Senad Župljanin, Novi Pazar- 6.606 glasova

5. Dr Zorica Šumarac, Pančevo- 5.754 glasova

6. Milorad Jurković, Mile stolar, Beška- 5.282 glasova

7. Vidosava Blažević, Novi Sad- 4.749 glasova

8. Branka Zarić, Sremska rača- 4.293 glasova

9. Slađana Popović, Beograd- 3.249 glasova

10. Marko Malović, Kragujevac- 4.927 glasova