MOL-ova rafinerija u Budmipešti

MOL-ova rafinerija u Budmipešti

  • Dobit MOL Grupe pre oporezivanja (PBT) iznosila je 1,936 milijardi dolara, što je smanjenje od 36% u odnosu na 2022. zbog teške makroekonomske klime, turbulencija u naftnoj industriji, kao i izazovne poreske politike i poreza koje je propisala Vlada
  • Čisti CCS EBITDA za 2023. godinu dostigla je 3,1 milijardu dolara, što je pad od 34% u poređenju sa 2022. godinom, ali premašuje godišnji plan od 2,8 milijardi dolara, demonstrirajući snažne interne performanse u upstream i downstream segmentima i snažan rast u segmentu consumer services uprkos veoma zahtevnim eksternim okolnostima.
  • Upstream EBITDA u 2023 dostigla je 953 miliona dolara, što je pad od 57% u odnosu na prethodnu godinu, podstaknut nižim cenama ugljovodonika. Kada govorimo o proizvodnji, ona je za prethodnu godinu iznad predviđanja, i iznosi 90,4 mboepd.
  • Čista Downstream CCS EBITDA dostigla je 1.328 miliona USD u 2023. godini, što predstavlja smanjenje od 41% u odnosu na 2022. zbog nižih marži i prekomernog oporezivanja koje se samo delimično moglo nadoknaditi povećanjem obima. Petchem je ostao u minusu uz slabe marže, negativno doprinoseći EBITDA
  • Čisti CCS EBITDA na nivou grupe u četvrtom kvartalu 2023. smanjena je za 8% u poređenju sa četvrtim kvartalom 2022. godine, na 992 miliona dolara.
  • MOL ​​očekuje da će profit za 2024. godinu pre oporezivanja biti oko 1,6 milijardi USD i EBITDA oko 3 milijarde USD.

Budimpešta, 18. februar 2024 – MOL Grupa je juče objavila svoje finansijske rezultate za 2023. godinu, kao i za četvrti kvartal 2023. Zbog geopolitičkih tenzija, izazova u industriji, makro okruženja, nepredvidive poreske politike i vladinih poteza, dobit kompanije pre oporezivanja pala je 36% u poređenju sa 2022. godinom na 1,936 milijardi USD. Kompanija je ostvarila celogodišnju čistu CCS EBITDA od 3,1 milijardu dolara, premašujući ažurirane ciljeve. Na osnovu oprezne i promišljene potrošnje CAPEKS-a i snažnog generisanja operativnih novčanih tokova, pojednostavljeni slobodni novčani tok iznosio je 1,678 miliona USD. Čista CCS EBITDA u Q4 2023. 992 miliona USD, smanjenje od 8% u poređenju sa Q4 u 2022. MOL očekuje da će profit pre oporezivanja u 2024. biti oko 1,6 milijardi dolara i EBITDA oko 3 milijarde dolara

Predsednik i izvršni direktor Zsolt Hernádi je ocenio da je zbog izuzetnih i teških eksternih okolnosti, dobit pre oporezivanja smanjena u 2023. i naglasio da to nije iznenađenje: “U godini geopolitičkih, makroekonomskih i industrijskih tenzija, regulatorno i poresko okruženje nastavilo je da vrši dodatni i veliki pritisak na nas. Uprkos ovim izazovima, imali smo dobru godinu i interni učinak bolji od očekivanog. Ovo je zahvaljujući izuzetnoj operativnoj i troškovnoj efikasnosti MOL Grupe i opreznoj investicionoj politici, koja je uspela da neutrališe uticaje spoljnog okruženja. Izazovi sa kojima smo se suočili 2023. samo su nas učinili odlučnijima da uspemo, podižući našu ambiciju da se upustimo u novu industriju: dodavanje upravljanja otpadom u naš portfolio je ojačalo naš integrisani poslovni model i pruža savršenu osnovu i zamah za rast i razvoj. Nastavljamo naš put pametne tranzicije, doprinoseći istovremeno i održivosti i konkurentnosti. To jest, pored naših obećavajućih projekata sa niskim emisijama ugljenika i zelenih investicija, mi aktivno razvijamo industrijsku kulturu našeg regiona i jačamo energetski suverenitet Centralne i Istočne Evrope”, rekao je Hernádi 

Čista Downstream  CCS EBITDA za 2023. godinu dostigla je 1,328 milijardi dolara, što predstavlja pad od 41% u odnosu na 2022. godinu, podstaknut normalizacijom rafinerijskih marži i slabim petrohemijskim okruženjem, zajedno sa prekomernim vanrednim porezima koji su samo delimično mogli biti nadoknađeni većim obimom proizvodnje i prodaje. MOL Grupa je takođe bila u mogućnosti da nastavi sa investicionim projektima širom CIE regiona, unapređujući ciljeve kompanije u održavanju svoje dominantne regionalne uloge u tradicionalnom Downstream sektoru, kao i transformaciju u fleksibilnu i održivu hemijsku kompaniju. U međuvremenu, čista CCS EBITDA u Q4 iznosi 456 miliona dolara, što je za 3% manje u odnosu na prethodni kvartal zbog smanjenja marži prerade i sezonski nižih obima. Uprkos blagom povećanju u poređenju sa prethodnim kvartalom, Petchem marže su ostale slabe, a Petchem EBITDA je nastavila da bude u minusu, što je negativno doprinelo EBITDA tokom cele 2023.

Upstream: Celogodišnja Upstream EBITDA dostigla je 953 miliona USD, što predstavlja smanjenje od 57% u odnosu na 2022. Godišnji pojednostavljeni slobodni novčani tok smanjen je na 587 miliona USD, uglavnom kao rezultat nižih cena ugljovodonika. Proizvodnja je iznosila 90,4 mboepd tokom cele godine, što je izvanredno dostignuće koje je dostiglo nivoe proizvodnje iznad predviđenih za 2023. uprkos razumnim poteškoćama na polju Šaikan u Iračkom Kurdistanu. Snažan učinak u Mađarskoj je takođe doprineo poboljšanju proizvodnje, kao i ispunjavanju lokalnih očekivanja koje je odredila država. Konkretno u Q4 2023, proizvodnja je dostigla 91,5 mboepd, što je povećanje od 4,7 mboepd u odnosu na prethodni kvartal, pošto su završetak planiranih zaokreta u postrojenjima za tretman i povećana prava u oblasti ACG pomogli da se poveća proizvodnja. Kao rezultat toga, EBITDA u četvrtom kvartalu 2023. skočila je za 92% na 375 miliona dolara u odnosu na nivo iz prethodnog kvartala, uz pomoć nešto viših cena ugljovodonika i postepenog ukidanja posebnog režima naknada za rudarstvo u Mađarskoj. Drugi značajni razvoji doveli su do prvog gasa na polju u suvlasništvu MOL-a u Kazahstanu, sa dodatnim proizvodnim kapacitetima koji će početi da rade u drugoj polovini 2024. godine, kao i novim geotermalnim licencama koje su dodeljene MOL Grupi u Mađarskoj i Hrvatskoj.

Consumer Services: Consumer Services EBITDA porasla je za 61% u Q4 2023. u poređenju sa Q4 2022. godine, što je iznosilo 144 miliona USD na osnovu izvanrednog učinka koji je omogućio stalno poboljšanje marži, a takođe je podržan ukidanjem režima ograničenja cena goriva u Mađarskoj i Hrvatskoj. Prva godina poslovanja u Poljskoj nakon kupovine Lotos stanica u decembru 2022. godine, zajedno sa akvizicijom mreže OMV Slovenija u regionalni portfolio MOL Grupe, omogućila je oko 260 miliona litara dodatne količine goriva prodatog u Q4 2023, što je dovelo do ukupnih 10% povećanja obima goriva između Q4 2022. i Q4 2023. Segment Consumer Services je takođe pokazao izuzetne rezultate u poboljšanju marži u non-fuel segmentu, sa povećanjem od 32% tokom istog perioda. Rezultat je podržan snažnom gastronomskom i prehrambenom prodajom, što je označilo uspešan nastavak uvođenja non-fuel koncepta: konkretno, broj prodatih kafa je porastao za 20%, zajedno sa povećanjem broja hot-dogova koje su kupci kupili od 48%, dok je prodaja sendviča porasla za 52%. Pored snažne ponude, uzlazni trend je potpomognut stalnim širenjem digitalnih popusta i programa lojalnosti MOL MOVE, kao i tekućom integracijom proširene mreže u Poljskoj i Sloveniji u Fresh Corner i Gastro koncepte.

Upravljanje otpadom je počelo sa radom kao MOHU prema uslovima koncesije u Mađarskoj u julu 2023. godine, realizujući neprekidnu uslugu otpada i besprekorno preuzimanje fakturisanja, sa EBITDA koja je dostigla 37 miliona USD u 2023. Uvođenje Sistema povraćaja depozita (DRS) bilo je još jedno suštinsko dostignuće, koje zahteva značajnu potrošnju CAPEKS-a uz instalaciju oko 2000 mašina u saradnji sa maloprodajnim lancima: ovo će u velikoj meri doprineti da Mađarska ispuni obaveze EU. Implementacijom prvog MOL-ovog procesa vezanog za otpad počelo je i investiranje u sopstvene deponije, uz pripreme za još 9 deponija, 3 transfer stanice i 3 postrojenja za sortiranje otpada. Ukupni CAPEKS od 63 miliona dolara – uključujući kupovinu 200 000 kontejnera za odvojeno sakupljanje – takođe je poslužio da se istakne snažna namera MOL-a da podigne svoj profil značajnim razvojem cirkularne ekonomije, za početak u Mađarskoj.

Segment Gas Midstream dostigao je 265 miliona USD EBITDA u 2023., 62% više nego godinu dana ranije, pošto se potražnja za prekograničnim kapacitetima znatno povećala tokom 2023. Nekoliko srednjih projekata rekonstrukcije i investicija doveli su do veće potrošnje CAPEKS-a u 2023. u odnosu na 2022, navodi se u saopštenju MOL Grupe, dostavljenog medijima.