Autor: R. Nikolić

Dobitnici priznanja „Gault&Millau“ sa Marijom Labović, direktorkom TOS Srbije (desno) i Mirom Šemić, direktorkom projekta „Gault&Millau“ (levo) (Foto: TOS)

Dobitnici priznanja „Gault&Millau“ sa Marijom Labović, direktorkom TOS Srbije (desno) i Mirom Šemić, direktorkom projekta „Gault&Millau“ (levo) (Foto: TOS)

Srpski vrhunski restorani, gastronomska ponuda i kulinarski talenti našli su svoje mesto u prestižnom gastronomskom vodiču „Gault&Millau“ koji je svečano predstavljen 24. aprila u Beogradu, uz dodelu priznanja najboljima za 2023. godinu.

U saradnji sa Turističkom organizacijom Srbije ceremonija uručenja nagrada i predstavljanje vodiča održana je u hotelu Hayatt Regency Beograd, u prisustvu predstavnika kulinarske i ugostiteljske industrije Srbije, proizvođača vina i kulinarskih specijaliteta, brojnih  poznavalaca i poštovalaca turističke privrede i stranih novinara koji prate manifestaciju dodele priznanja „Gault&Millau“. Za vrhunsku kulinarsku ponudu Srbije „kape“ su dodeljivane u različitim kategorijama restorana i gastronomije.

Svečanoj promociji gastronomskog vodiča „Gault&Millau“ prisustvovale su Marija Labović, direktorka Turističke organizacije Srbije, Dunja Đenić, pomoćnica ministra turizma i Mira Šemić, direktorka projekta „Gault&Millau“. Ako bi se sumirale njihove ocene, zajednička poruka glasi: srpski turizam je na uzlaznoj putanji, a gastronomija i kvalitetna ponuda vrhunske hrane jedan je od glavnih aduta.

Što se priznanja tiče, koja se pokazuju kroz broj “kapa”, najviše „kapa“ dodeljeno je restoranima Fleur de Sel, Langouste, Salon 1905, Enso, Homa, JAM – Just A Maestro, La Pista, Project 72 Wine & Deli, Restoran 27, Restoran GIG, The Square. Kako je navedeno, oni su se istakli izvanrednom kreativnošću, kvalitetom hrane i usluge. Ti restorani su postali sinonim za gastronomsku izvrsnost i ugled srpske kuhinje.

Takođe, nagrade su dodeljene i u šest pojedinačnih kategorija:

Najbolji somelijer je Predrag Gavrilović (Legat 1903) čija je strast prema vinu i veština uparivanja vina sa jelima osvojila žiri.

Za najbolji POP restoran je izabran „PRETOP“ u Zemunu zbog autentične atmosfere i ukusnih jela.

Najbolji poslastičar je Zdravko Gavrilović (Hotel Square Nine) zbog maštovitosti slatkih kreacija.

Nagradu za mladi talenat je dobila Anđeli Risimić (Restoran Salon 5 A), zbog inventivnosti i veštine u kuhinji.

Nagrada “Šef tradicije” pripala je Zoranu Mrenjicu (Salaš kod stare dunje) koja je najbolje predstavila tradicionalnu srpsku kuhinju, recepte i tehnike kuvanja.

Nagradu “Šef budućnosti” dobio je Uroš Ivošević (restoran GIG), dok je “Šef godine” Nikola Stojaković (restoran Fleur de Sel) čiji su rad, kreativnost i doprinos gastronomiji bili izuzetni tokom protekle godine.

I ovogodišnji „Gault&Millau“ događaj bio je dobra prilika za predstavljanje gastronomske scene u Srbiji i za promovisanje kulinarske kulture do koje se drži i u Srbiji i u turističkom svetu.