Srpski forum protiv raka dojke – EVROPA DONA SRBIJA, trkom za ozdravljenje  (Race for the Cure)  na Adi Ciganliji obeležio je  15. oktobar – Međunarodni mesec borbe protiv raka dojke, pod sloganom – Za  tebe, za mene, za sve nas.

Ova trka je jedinstven jedinstven međunarodni događaj koji se održava u preko 150 gradova sveta u kome učestvuje nekoliko miliona ljudi. Cilj  je podrška ženama koje se leče od raka dojke,  kao i skretanje pažnje na značaj redovnih i preventivnih pregleda, jer je to najbolji način da se bolest dijagnostikuje na vreme, a samim tim poveća i stepen izlečenja.

Jasmina Lukić, iz Srpskog foruma  protiv raka dojke – Evropa Dona Srbija naglasila je da se više od 90% pacijentkinja sa rakom dojke, može izlečiti ukoliko se dijagnoza postavi u početnom stadijumu. Takođe  je napomenula  da je ova trka  ukazala  i na važnost fizičke aktivnosti u svim starosnim dobima, jer istraživanja  pokazuju da fizička aktivnost utiče pozitivno na smanjenje rizika od raka dojke. Ukoliko ste fizički aktivni više od 30 minuta dnevno, možete smanjiti rizik od raka dojke za 20%, dok produžena neaktivnost može povećati rizik od oboljevanja. Fizička aktivnost nije samo sport, već takodje i šetnja, vrtlarenje, aktivnost na poslu, kućni poslovi, ples, joga, veslanje itd.

Na ovoj manifestaciji  je promovisano Dragon Boat veslanje, koje je se preporučuje kao prevencija limfedema ruke, a namenjeno  pre svega ženama operisanim od raka dojke.

Evropa Dona Srbija posebno želi da ukaže i na važnost odaziva na skrining dijagnostiku u cilju ranog otkrivanja bolesti a time i smanjenja smrtnosti žena od raka dojke.

Prema podacima Instituta za javno zdravlje “Dr Milan Jovanović- Batut”, rak dojke predstavlja najčešći maligni tumor kod žena sa preko dva miliona novoobolelih, dok oko 685.000 njih premine od ove bolesti u svetu svake godine. U Srbiji je, prema podacima iz 2020. godine od raka dojke obolelo 4.695 žena, što znači da se svaki dan dijagnostikuje 13 obolelih žena, dok je preminulo približno 1.700; to znači da svakog dana 4 žene izgube bitku sa ovom bolešću.

”Rak dojke je jedan od vodećih uzroka prevremene smrti kod žena. U poređenju sa drugim evropskim zemljama, Srbija se svrstava u grupu zеmаljа sа srеdnjim rizikоm оbоlеvаnjа od raka dojke, ali  po smrtnosti nalazimo nа drugom mеstu u Evropi”, navodi se u analizi beogradskog Instituta za javno zdravlje.