Piše: Srđan Čečarić, finansijski direktor Egzakta

Na prvi pogled može se reći da je to novac koji ste spremni da izgubite ili da se oprostite od njega. No, naprotiv, to jeste rizik, ali i šansa da se prinos na investiciju vrati u manjem ili većem iznosu.

Motivi investiranja u startup, na prvom mestu je povrat investicije i zarada, što je logično. Druga grupa investitora, koj nisu malobrojni, zapravo su radoznali investitori koji žele da saznaju više o novim stvarima, a startup je veoma isplativa osnova za učenje. Takođe, važna motivacija za ulaganje u startup je uticaj na društvo kroz promociju preduzetništva. Osnovno obeležje preduzetništva je preduzetnički duh, inovativnost, preduzetnička kultura i kreativnost, pa je od suštinske važnosti za donošenje odluke o startup investiciji, koliko je prisutna odgovarajuća klima koja podržava preduzetničke vrednosti.

Kada je u pitanju investiranje, nezaobilazan termin koji se ne može izbeći je rizik od gubitka. Ulaganje u startup je „opklada visokog rizika“, bez ikakve garancije da će projekat biti uspešan. Izuzev rizika od gubitka, ova vrsta investicija je podložna i dodatnim rizicima kao što su razvodnjavanje vlasništva, zakonodavni rizik i opštepoznati tržišni rizik.

Ulaganje u startup je „opklada visokog rizika“, bez ikakve garancije da će projekat biti uspešan.

Razvodnjavanje vlasništva predstavlja rizik prilikom ulaska novih investitora, obično se traži veći procenat vlasništva od prvobitne investicije. To razvodnjava vlasništvo i prvom investitoru smanjuje povrat investicije. Takođe pojavljuju se izazovi u izbora suosnivača, a koji značajno može da utiče na sudbinu startup-a, jer dobar tim može da donese novu ideju, ili da uništi i postojeće stanje. Ako su investitori usklađeni po ključnim pitanjima, i to, razvoj kompanije, vrednovanje rada, raspodela zaduženja i drugo, kompanija može da nastavi i sa rešavanjem drugih problema. Međutim ukoliko postoji neslaganje, male su šanse za uspeh.

Nedovoljno informisanje ili zanemarivanje zakonodavnih propisa, može dovesti investitore u opasnost zbog novčanih kazni ili drugih kazni.

Regulatorni rizik je još jedna potencijalna zamka za ulaganje. Nedovoljno informisanje ili zanemarivanje zakonodavnih propisa, može dovesti investitore u opasnost zbog novčanih kazni ili drugih kazni. Pored toga mnoge startup kompanije posluju u industrijama u kojima postoje složena pravna ili druga regulatorna ograničenja, koja bi potencijalno mogla da utiču na njihovu sposobnost uspešnog poslovanja.

Osnovni, tržišni rizik je rizik povezan sa investiranjem u startup. Jako često se posluje na tržištima koja su veoma konkurentna ili se brzo menjaju. To može otežati predviđanje kako će startap izgledati u budućnosti, a iznenadne promene na tržištu mogu da ostave investitore sa gubicima u njihovim investicijama. Mnogi investitori precenjuju svoja znanja i sposobnost predviđanja tržišnih kretanja sto može dovesti do preuzimanja prevelikog rizika.

Iako  ne postoji siguran način da se garantuje uspeh za startup, postoje koraci koji se moraju preduzeti kako bi se povećale šanse za uspeh.

Ulaganje u startap je rizičan, ali potencijalno isplativ poduhvat. Za investitore je važno da razumeju rizike povezane s ulaganjem, pre nego što ulože svoj novac. Razvodnjavanje vlasništva, regulatorni rizici i tržišni rizici su potencijalni rizici koje bi trebalo razmotriti pre ulaganja. Uzimanje ovih rizika u obzir može pomoći investitorima da donesu pravovremene i ispravne odluke i smanje verovatnoću gubitaka na svojim investicijama.

Iako  ne postoji siguran način da se garantuje uspeh za startup, postoje koraci koji se moraju preduzeti kako bi se povećale šanse za uspeh. Neophodna je, pre svega, pažljiva procena poslovnog plana i raspoloživost finansijskih sredstava pre ulaganja, kako bi se osigurao održiv posao i posao koji ima potencijal za uspeh. Konačno, investitori bi trebalo da ostanu realni kada procenjuju sve prethodno navedene rizike ili da pristupe angažovanju iskusnih profesionalaca koji će pomoći u upravljanju poslovanjem, ukoliko je to potrebno.