Stanovnici Beča odnedavno mogu onlajn putem proveriti mogućnosti za korišćenje toplote iz zemlje i podzemnih voda. Grad Beč i austrijska geološka služba „GeoSphere Austria“ predstavili su „Geotermalni atlas”. On pokazuje za svaku lokaciju u Beču prvu procenu energetskog potencijala geotermalnih sondi i toplote podzemnih voda.

Do 2025. godine planira se pokretanje sličnih projekata u Salcburgu i Štajerskoj, a dugoročno i u čitavoj Austriji. Tehnologija koristi činjenicu da je unutrašnjost Zemlje toplija od njene površine. U gornjoj Zemljinoj kori temperatura se prosečno povećava za oko 30 stepeni po kilometru dubine. U kombinaciji sa toplotnim pumpama, već prvih stotinu metara dubine pogodno je za grejanje i hlađenje. U Beču se trenutno koristi oko 900 podzemnih voda i 1.500 geotermalnih sondi za te svrhe.

Geotermalni atlas uzima u obzir sastav podzemlja, od kojeg zavisi količina dostupne geotermalne energije. Grad Beč se nada da će korišćenjem geotermalne energije u područjima gde daljinsko grejanje nije ekonomski isplativo, biti moguće obezbediti CO2-neutralne opcije za grejanje.