Aleksandar Gajšek, 20. septembra 2023. Vivaldi forum, Mokra Gora, Mećavnik (Foto: Mokrogorska poslovna škola)

Aleksandar Gajšek, 20. septembra 2023. Vivaldi forum, Mokra Gora, Mećavnik (Foto: Mokrogorska poslovna škola)

Autor: R. Nikolić

„Samo ako uđemo u svet knjiga pronaći ćemo svrhu našeg postojanja i rada, a to je i put ka uspehu. Ja mislim da sam na ovoj planeti da bih voleo i bio voljen… i sve se oko toga vrti…“

Tim rečenicama je Aleksandar Gajšek, istaknuti novinar i autor serijala Agape odgovorio na naslovne teme Jesenjeg Vivadi foruma o ljudskim željama i snovima, i o tome kako da se stigne do vrha. Inspirativnim govorima Gajšeka i Nenada Iilića, režisera, scenariste i sveštenika Srpske Pravoslavne crkve, počeo je 20. septembra na Mećavniku, na Mokroj Gori, trodnevni Jesenji Vivaldi forum poslovne škole Mokrogorska „See opportunity in People“, posvećen HR-u, sa oko 200 učesnika.

Nenad Ilić, režiser, scenarista i sveštenik Srpske Pravoslavne crkve (Foto: Mokrogorska poslovna škola)

Nenad Ilić, režiser, scenarista i sveštenik Srpske Pravoslavne crkve (Foto: Mokrogorska poslovna škola)

„Povezanost sa drugim ljudima je vrhunska ljudska vrednost“ rekao je Ilić i naveo rezultate istraživanja jednog harvarskog instituta o tome šta je za ljude srećan život. Istraživanje se, inače, realizuje već decenijama, a rezultati su veoma slični: oko 80% ispitanika smatra da bi ih bogatstvo učinilo srećnima,  dok bi oko 50% ispitanika bilo srećno ako bi bili slavni. Ali, životno iskustvo je pokazalo da ljudi koji su bolje povezani sa porodicom, sa društvom, koji imaju bolju povezanost i saradnju na poslu – oni su zdraviji i duže žive. Oni su srećni i zadovoljniji su, rekao je Ilić i podsetio na nedavni doček srpskih  košarkaša u Beogradu sa kojima je na balkonu bio i Novak Đoković. „To je vrhunski dokaz potrebe za povezanošću. Pogledajte, na primer, Novaka Đokovića: da li ima bogatstvo – ima; da li ima slavu – ima! Ali je od toga mnogo jača povezanost koju je imao sa ljudima, što se videlo kada je iskreno zaplakao. Jasno je, a to su pokazala i mnoga istraživanja, da je potreba za povezanošću sa ljudima jača i od potrebe za hranom“, rekao je Nenad Ilić.

Sa svoje strane, Aleksandar Gajšek je, odgovarajući na temu „Pogled ka vrhu, pogled na svrhu“ podsetio na jednu misao Patrijarha Pavla: „Svi se pitaju kako da budu posebni, niko da poželi da bude običan, a biti običan, izgleda, postižu samo posebni“. To je bio Gajšekov uvod za sažeto predstavljenje života i dela Mihajla Pupina i Nikole Tesle, a njima je dodao i zanimljive životne portrete Vladete Jerotića i Emira Kusturice. To su ličnosti, kako je istakao Gajšek, koje su prepoznale svoju svrhu. Do te svrhe se dolazi kasnije, kada se otkrije u sebi neutaživa potreba za znanjem, dok su pre toga, u detinjstvu, bili nestašni i nikako se nije moglo pretpostaviti da su baš oni „predodređeni za velika dela“.

„No, sve njih spaja upravo to što u početku nisu bili ’momci koji obećavaju’, već su sumnjali u sebe. Ali, postoji i jedna tačka koja ih spaja, a to je ulazak u svet knjiga koji im je dao znanje a samim tim i svrhu – da sebe ostvare“, rekao je Gajšek u uvodnom predavanju na ovogodišnjem Jesenjem Vivaldi forumu.