U okviru posete Beogradu, povodom učešća na Poslovno naučnom forumu Srbija-Italija, profesor Đan Marija Gros Pjetro (Gian Maria Gros-Pietro), predsednik Upravnog odbora Intesa Sanpaolo, međunarodne bankarske grupacije u čijem sastavu posluje Banca Intesa, održao je ekskluzivno predavanje na Ekonomskom fakultetu na temu: „Ekonomski potencijal Zapadnog Balkana“.

Na predavanju, koje je organizovano za klijente i poslovne partnere Banca Intesa, a kojem su prisustvovali i profesori i studenti Ekonomskog fakulteta, kao i predstavnici medija, profesor Gros Pjetro predstavio je svoja viđenja aktuelne situacije na svetskom i evropskom bankarskom tržištu, kao i ekonomske perspektive država Zapadnog Balkana, uz osvrt na važnost daljeg osnaživanja i razvoja regiona, te njegov potencijal za investiranje i sklapanje bilateralnih partnerstava.

I pored kratkoročnih neizvesnosti, profesor Gros Pjetro očekuje snažniji privredni oporavak ove i 2024. godine, uz predviđanje da će ekonomski rast Zapadnog Balkana nadmašiti rast zapadnoevropskih zemalja, kao i da će napredak zemalja regiona ka članstvu u Evropskoj uniji ojačati njihove kreditne profile kroz snaženje institucija, konkurentnosti, infrastrukture i priliva direktnih stranih investicija.

Specijalno priznanje beogradskog Ekonomskog fakulteta. profesoru Gros Pietru, uručio je prof. Dragan Lončar

Specijalno priznanje beogradskog Ekonomskog fakulteta. profesoru Gros Pietru, uručio je prof. Dragan Lončar

Kada je reč o bankarskom sektoru regiona, profesor očekuje da će, uprkos aktuelnom kretanju nivoa kamatnih stopa, širom Zapadnog Balkana u pokušaju obuzdavanja inflacije masa kredita i depozita nastaviti da raste, iako blažim tempom, uz očuvan kvalitet portfolija i nizak nivo nenaplativih plasmana.

Poslovno naučni forum Srbija-Italija, u organizaciji Privredne komore Srbije, uz podršku Italijanske agencije za trgovinu (ITA) i Ambasade Italije u Srbiji, bio je posvećen tehnološkim inovacijama, zelenoj energiji i energetskoj tranziciji, održivoj poljoprivredi, kao i tehnološkim inovacijama u sektoru poljoprivrede i infrastrukture, uz bilateralne razgovore srpskih i italijanskih privrednika.

Učešće profesora Gros Pjetra, koji je bio deo zvanične italijanske delegacije na događaju, potvrđuje snažnu posvećenost Intesa Sanpaolo grupe Srbiji i njenu opredeljenost da dugoročno razvija svoje poslovanje na srpskom tržištu. Intesa Sanpaolo, jedna od vodećih bankarskih grupacija u Evropi, u Srbiji zapošljava više od 3.000 ljudi, pružajući snažnu podršku ekonomskom razvoju zemlje i unapređenju kvaliteta života građana, kao i dobrobiti celokupne društvene zajednice.