Francuska agencija za razvoj (AFD) i Svetska banka zajednički finansiraju projekat vredan 265,2 miliona evra sa ciljem unapređenja kapaciteta 145 jedinica lokalne samouprave (JLS) u Srbiji za razvoj i izgradnju zelene, inkluzivne i održive infrastrukture mobilnosti i urbani razvoj. Projekat je zvanično počeo sa radom u Beogradu 21. jula, u prisustvu predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića, saopštila je Kancelarija Svetske banke u Beogradu. Projekat razvoja lokalnih institucija i zelene infrastrukture u Republici Srbiji (LIID) predstavlja inovativni paket finansiranja lokalnih samouprava osmišljen kao odgovor na zahtev vlasti Srbije za podsticanjem ravnomernog lokalnog razvoja i povećanjem atraktivnosti svih regiona zemlje, sa fokusom na lokalnu mobilnost. Ova inicijativa doprineće jačanju mreža javnog saobraćaja i podstaći primenu načela aktivne mobilnosti u urbanističkom planiranju kroz aspekte poput pešačkih i biciklističkih staza.
Jedinicama lokalne samouprave pružiće se i tehnička pomoć za unapređenje efikasnosti planiranja i realizaciju lokalnih investicija, kao i za korišćenje i održavanje lokalne infrastrukture. Uz tu podršku, JLS će moći da usvoje kvalitetne planske okvire, poboljšaju pružanje usluga, unaprede integraciju klimatskih pitanja u urbanističko planiranje i povećaju svoj kapacitet za pristup eksternim izvorima finansiranja. Ovaj projekat će pozitivno uticati na kvalitet života svih građana Srbije tako što će na održiv način doprineti smanjenju društvene i regionalne nejednakosti, pospešiti pristup tržištima, povećati zaposlenost i unaprediti pružanje osnovnih usluga. „Ovim projektom naglašavamo svoje opredeljenje pružanju podrške ciljevima lokalnog razvoja u Srbiji.
Ova aktivnost dokaz je snage bilateralnih odnosa između naših dveju zemalja i, kroz mobilizaciju finansijskih sredstava i stručnog znanja, doprinosi i daljem jačanju naših međusobnih veza, čemu su posvećene i najviše vlasti naše zemlje“, rekao je Pjer Košar (Pierre Cochard), ambasador Francuske u Srbiji. Ova zajednička aktivnost će pomoći lokalnim samoupravama u Srbiji da razvijaju i upravljaju otpronim mrežama lokalnih puteva i infrastrukturom mobilnosti.
               Nikola Pontara (Nicola Pontara), direktor Kancelarije Svetske banke u Srbiji, rekao je: „Ovaj projekat je ključni korak u pravcu podsticanja razvoja praktičnih i zelenih rešenja u oblasti mobilnosti, unapređenja pristupa tržištima, povećanja zaposlenosti i podizanja kvaliteta osnovnih usluga za sve građane Srbije. Sa zadovoljstvom krećemo na ovo putovanje zajedno sa vlastima Srbije i AFD-om.“ Dominik Otberg (Dominique Hautbergue), regionalni direktor AFD za Zapadni Balkan, dodao je: „Kao predstavnici AFD, ponosni smo što sarađujemo sa vlastima Srbije i Svetskom bankom na izradi i realizaciji ovog inovativnog projekta koji će doprineti jačanju mreža javnog prevoza i podstaći aktivnu mobilnost, čime će gradovi Srbije postati prijatnija i ekološki prihvatljiva mesta za život.“
Ovaj projekat, koji sufinansiraju AFD (u iznosu od 176,8 miliona evra) i Svetska banka (88,4 miliona evra), realizuje Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Vlade Republike Srbije, a u toku naredne četiri i po godine njegovog sprovođenja biće opredeljena finansijska sredstva za 145 JLS u Srbiji.