Svih pet članova ekipe Srbije su na 53. Međunarodnoj fizičkoj olimpijadi, koja je od 10. do 17. jula održana u Tokiju,  osvojili bronzane medalje. Medalje su osvojili Vuk Hip i Đorđe Parojčić iz Matematičke gimnazije u Beogradu, Tadija Jelesijević iz Gimnazije u Kruševcu, Sava Todorović iz Prve kragujevačke gimnazije i Tadej Ristić iz Računarske gimnazije u Beogradu.

U zvaničnoj konkurenciji na takmičenju je učestvovalo 400 takmičara iz 83 zemlje. Rukovodioci tima Srbije bili su profesori Imre Gut sa Prirodno-matematičkog fakulteta u Novom Sadu i Vladimir Marković sa Prirodno-matematičkog fakulteta u Kragujevcu.

„Ovo smatramo velikim uspehom, koji nas izuzetno raduje, jer je u ovoj godini zabeležen nizak odziv studenata za upis na fakultete koji školuju nastavnike fizike. Nadamo se da će ovi naši zlatni olimpijci nastaviti sa školovanjem u Srbiji i doprineti svojim radom podizanju naučnog nivoa fizike i tehnike u Srbiji. Ovaj njihov uspeh će, nadamo se, stimulativno delovati i na druge učenike, povećavajući njihovu zainteresovanost za studije fizike, fundamentalne nauke na kojoj su zasnovane mnoge tehničke nauke“, rekao je prof. dr Bratislav Obradović, predsednik Društva fizičara Srbije.

Profesor je dodao da se zahvaljuje Naftoj industriji Srbije na pomoći oko organizovanja izbornog takmičenja na kojem je određena ekipa za odlazak na Međunarodnu olimpijadu (Srpska fizička olimpijada) i oko organizovanja odlaska naše ekipe na put u Tokio.

„Finansiranje nauke je pomalo nezahvalan posao, jer su rezultati tog finasiranja vidljivi tek za mnogo godina, a i često nisu u žiži interesovanja javnosti. Drago mi je da je NIS prepoznao da je finansiranje podizanja naučne pismenosti u Srbiji kroz program „Energija znanja“ strateški cilj i da je svestan da je dostizanje tog cilja dugotrajan posao“, dodao je profesor Obradović.

U cilju popularizacije prirodnih nauka, kao i afirmacije naših mladih i talentovanih fizičara, NIS u okviru programa „Energija znanja“ od 2013. godine sarađuje sa Društvom fizičara Srbije, kroz podršku u realizaciji takmičenja iz fizike, kako na državnom, tako  i na međunarodnom nivou.