Tokom marta, meseca posvećenog multiplom mijelomu, podižemo glas o bolesti koja često ostaje neprepoznata. Potrebni su novi koraci u prepoznavanju bolesti i bolja dostupnost terapije za efikasno lečenje – saopštavaju iz Udruženja obolelih od multiplog mijeloma Srbije.

Mart je mesec posvećen multiplom mijelomu, drugom po učestalosti raku krvi. To nije bolest samo starijih ljudi, već sve češće pogađa i mlađe. U Evropi je više od 50.900 novoobolelih od multiplog mijeloma u 2020.1, a u Srbiji se godišnje dijagnostikuje oko 500 novih pacijenata.

Udruženja pacijenata iz Centralne Evrope su se okupila kako bi snimila dokumentarni film “Moj mijelom: spremni za nove korake”, koji je premijerno prikazan 21. marta 2023. godine u Ljubljani. Premijeri su prisustvovali pacijenti, predstavnici udruženja pacijenata, zdravstveni radnici i novinari, koji su dali podršku obolelima od multiplog mijeloma.

O dokumentarnom filmu

Dokumentarni film “Moj mijelom: spremni za nove korake” je iskrena podrška svima koji se neumorno bore protiv ove bolesti. Kroz 6 priča pacijenata iz Srbije, Hrvatske, Slovenije, Slovačke i Mađarske saznajemo o izazovima, potrebnoj podršci i dostupnim terapijskim opcijama. Cilj filma je da se pacijentima, njihovim porodicama i negovateljima pruži podrška u teškim trenucima kada se suočavaju sa dijagnozom ili prolaze kroz lečenje. Takođe, film se obraća zdravstvenim radnicima koji učestvuju u lečenju i nezi pacijenata. Ovo je ujedno i prvi korak inicijative udruženja pacijenata Centralne Evrope da se pokrene debata na regionalnom nivou o multiplom mijelomu i dostupnosti inovativne terapije.

Film je realizovan u partnerstvu sa Evropskim udruženjem pacijenata sa mijelomom i uz podršku kompanije Janssen. Dragana Gajić iz Udruženja obolelih od multiplog mijeloma Srbije poziva sve da pogledaju film na Youtube kanalu Udruženja Multipli Mijelom Srbija

Promena može doći samo kroz saradnju

Čovek nikada ne može biti spreman za bolest. Međutim, znanje o tome kako da bolest prepoznate, kako da reagujete, gde da tražite pomoć, može mnogo značiti pacijentima bez obzira koliko je bolest teška. Zato je toliko važno da udruženja pacijenata budu dostupna obolelima. Udruženja koja su učestvovala u stvaranju dokumentarnog filma dogovorila su se, da će ojačati postojeću saradnju u zagovaranju prava pacijenata, raditi na dostupnosti inovativne terapije u regionu i sprovoditi aktivnosti podizanja svesti o samoj bolesti.