U prostorijama Matematičke gimnazije u Beogradu održana je 23. juna svečana dodela medalјa i diploma za učesnike matematičkih i informatičkih olimpijada u organizaciji Društva matematičara Srbije, koje skoro deceniju podržava kompanija NIS u okviru programa „Energija znanja“. Pobednici ovogodišnje Srpske matematičke olimpijade predstavlјaće Srbiju na 63. Međunarodnoj  matematičkoj  olimpijadi koja  će biti održana u julu, u Norveškoj. Na prošlogodišnjoj Međunarodnoj matematičkoj olimpijadi ekipa Srbije osvojila je četiri medalјe i jednu pohvalu.

Matematička gimnazija 23. juna: Nagrađe ni matematičari i predsednik Društva matematičara Srbije, prof.dr Miroslav Marić (levo)

Matematička gimnazija 23. juna: Nagrađeni matematičari i predsednik Društva matematičara Srbije, prof.dr Miroslav Marić (levo)

Predsednik Društva matematičara Srbije, prof.dr Miroslav Marić čestitao je svim nagrađenim učenicima i dodao  da su oni najbolјi matematičari koje ova zemlјa ima:

„Želim da zahvalim Matematičkoj gimnaziji za veliki doprinos koji daje sprovođenju takmičenja i drugim aktivnostima Društva, kao i popularizaciji matematike i informatike uopšte, zatim kolegama iz svih škola u Srbiji u kojima se radi kvalitetno i brine o matematičarima, Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja na dugogodišnjoj podršci, društveno odgovornim kompanijama poput NIS-a, Majkrosoft razvojnog centra i drugih koji nas podržavaju, zatim državnim komisijama koje su vredno radile ove godine, kao i svih prethodnih. Čestitam još jednom svim nagrađenim učenicima i želim da naredne godine budu još uspešniji. Članovima reprezentacija Srbije koje očekuju međunarodna takmičenja želim da našu zemlјu predstavlјaju na najbolјi mogući način“, istakao je Marić.

Direktorka Matematičke gimnazije u Beogradu, Mirjana Katić, zahvalila se svim prisutnima na pomoći koju pružaju da deca napreduju i postižu izvanredne rezultate:

„Zaista je velika čast i zadovolјstvo biti danas u ovoj prostoriji, jer su ovde najbolјi učenici koje ova država ima, pravi ponos svojih porodica, svojih škola i svih nas. Ponosna sam što je veliki broj učenika koji su danas ovde iz Matematičke gimnazije. Hvala i mojim kolegama koji su uložili mnogo truda i rada. Našim takmičarskim ekipama želim veliki uspeh  i nadam se da će ovo leto biti u znaku vaših pobeda“, navela je Katić.

Državni sekretar u Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Zoran Kasalović, istakao je da je izuzetna privilegija prisustvovati u društvu najtalentovanijih i najuspešnijih učenika:

„Ponosni smo svi na vaše rezultate, pogotovo na vas koji ste predstavlјali našu Srbiju na međunarodnim takmičenjima. Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja prepoznaje značaj takmičenja i svake godine ulaže sredstva kako bi omogućilo da, zajedno sa Društvom matematičara i ovde prisutnim donatorima, budete u prilici da postignete ove izuzetne rezultate. Drago mi je što su vaši trud, rad i zalaganje prepoznati kao mogućnost za razvoj naše zemlјe. Celoživotno učenje je realnost, a znanje je moć, a kako je rekao Nelson Mandela, obrazovanje je najmoćnije oružje“, naveo je Kasalović.

Vadim Smirnov sa prvonagrađenom Ninom Šušić

Vadim Smirnov sa prvonagrađenom Ninom Šušić

U ime kompanije NIS, prisutnima se obratio Vadim Smirnov, zamenik generalnog direktora NIS-a:

„Vodeći se našim sloganom „Budućnost na delu“, kompanija NIS veliku pažnju poklanja ulaganju u obrazovanje kao i podršku mladih i talentovanih pojedinaca koji i jesu okosnica budućeg razvoja našeg društva. Iz godine u godinu pratimo rad izvanrednih srpskih matematičara koji nižu značajne uspehe na svim nivoima takmičenja, a kompanija NIS će nastaviti da ih podržava jer smo uvereni da je ulaganje u znanje naša najbolјa investicija“, istakao je Smirnov.