Članovi ekipe Srbije ostvarili su veoma zapažen uspeh na 55. Međunarodnoj hemijskoj olimpijadi, koja je održana od 16-25. jula u Cirihu, Švajcarska. Uroš Poleksić iz Matematičke gimnazije u Beogradu osvojio je srebrnu medalju, Janko Popović iz Matematičke gimnazije u Beogradu  i Dunja Vuković iz Gimnazije „Jovan Jovanović Zmaj” u Novom Sadu osvojili su bronzane medalje, dok je Dušan Đurđević, učenik Gimnazije u Ćupriji, osvojio pohvalnicu.

Na Međunarodnoj hemijskoj olimpijadi učestvovalo je 348 takmičara iz 89 zemalja. Mentori naše ekipe bili su Dušan Sladić, redovni profesor Hemijskog fakulteta Univerziteta u Beogradu i predsednik Srpskog hemijskog društva, i Niko Radulović, dekan i redovni profesor Prirodno-matematičkog fakulteta Univerziteta u Nišu.

Tradicija uspeha naše ekipe se nastavlja, tako da je od 2012, otkako Srbija učestvuje na ovom najznačajnijem takmičenju srednjoškolaca iz hemije, osvojeno ukupno 40 medalja (jedna zlatna, 13 srebrnih i 26 bronzanih), kao i četiri pohvalnice.

Učenici su se za takmičenje pripremali u Beogradu i Nišu u organizaciji Srpskog hemijskog društva, a učešće ekipe na Olimpijadi podržali su Ministarstvo prosvete i Naftna industrija Srbije u okviru korporativnog programa „Energija znanja“.

„Kao predsednik Srpskog hemijskog društva i mentor ekipe, želim da naglasim da uspeh postignut ove godine, kao i prethodnih godina, ne bi bio moguć bez značajne i kontinuirane podrške Naftne industrije Srbije u okviru programa „Energija znanja“. Podrška NIS-a omogućava izbor najboljih takmičara u ekipu, pripreme ekipe i odlazak na Olimpijadu. Učešće učenika na ovom, najprestižnijem takmičenju srednjoškolaca iz hemije, može imati odlučujući značaj za razvoj njihove buduće karijere. Očekujem da će mnogi od njih biti istaknuti članovi naše naučne zajednice i Srpskog hemijskog društva. Jasno je da je za korišćenje njihovog potencijala potrebno značajno ulaganje, kako države, tako i privatnog sektora, u istraživanja u hemiji, što bi bilo od koristi za opšti društveni razvoj“, kaže prof. dr Dušan Sladić, predsednik Srpskog hemijskog društva.

U cilju popularizacije prirodnih nauka, kao i afirmacije naših mladih i talentovanih hemičara, NIS u okviru programa „Energija znanja“ od 2014. godine sarađuje sa Srpskim hemijskim društvom, kroz podršku u realizaciji takmičenja iz hemije, kako na državnom, tako  i na međunarodnom nivou.