Sa potpisivanja Memoranduma o saradnji kompanije NIS i Računarskog fakulteta (Foto: NIS)

Sa potpisivanja Memoranduma o saradnji kompanije NIS i Računarskog fakulteta (Foto: NIS)

Kompanija NIS i Računarski fakultet Univerziteta Union uspostavili su saradnju u oblasti obrazovanja, istraživanja i transfera znanja, saopštila je ta kompanija 16. maja. Memorandum o saradnji su potpisali Vadim Smirnov, zamenik generalnog direktora NIS-a i Bojana Dimić Surla, dekan Računarskog fakulteta.

Cilј ovog memoranduma je povezivanje naučnog rada fakulteta sa poslovnim aktivnostima NIS-a, što će doprineti naučnoj afirmaciji fakulteta i uspešnijem poslovanju kompanije. Memorandumom su predviđena razmena znanja i iskustava, naučna istraživanja i naučno-konsultativne usluge, obuke i treninzi, učešće u zajedničkim projektima, organizacija uzajamnih gostujućih predavanja, kao i uklјučivanje studenata u programe NIS-a namenjene mladima i stručne prakse, u skladu sa potrebama i mogućnostima kompanije.

Saradnja NIS-a i Računarskog fakulteta odvijaće se i u okviru master programa „Master in Computational Finance (MCF) program“. Ovaj program jedan je od pionira u integrativnom obrazovanju u oblasti računarskih finansija. On integriše finansije, računarstvo, mašinsko učenje i digitalnu transformaciju moderne ekonomije.

Vadim Smirnov, zamenik generalnog direktora NIS-a, izjavio je da je ovo još jedan od koraka u pravcu unapređenja saradnje kompanije sa fakultetima u Srbiji.

„Ova naša delatnost postoji već više od deset godina, u okviru programa Energija znanja. U početku smo uspostavili saradnju sa fakultetima iz oblasti nafte i gasa, a u nekom trenutku smo shvatili da treba proširiti saradnju i na druge fakultete i druge smerove. Sa jedne strane mi tako dobijamo bazu novih kvalitetnih kadrova, a sa druge zainteresovani fakulteti imaju priliku da sarađuju sa industrijom. Verujem da će ova saradnja zaživeti u obostranom interesu. To je prilika i za mlade lјude sa ovog fakulteta da dođu na praksu kod nas, da vide čime se NIS bavi, a možda će naći i svoju budućnost u NIS-u“, naveo je Smirnov.

Bojana Dimić Surla, dekan Računarskog fakulteta, kaže da joj je velika čast i zadovolјstvo što je kompanija NIS uvrstila i Računarski fakultet u krug fakulteta sa kojima sarađuje.

„Računarski fakultet postoji već 20 godina i već smo prepoznati od strane velikog broja IT kompanija kao institucija koja obezbeđuje kvalitetno obrazovanje iz oblasti računarstva. Kolege iz NIS-a su posebno zainteresovane za naš studijski program iz računarskih finansija, u kojem su prepoznali da mogu dobiti znanje koje je značajno za njih. Posebno nam je drago što ovim memorandumom naši studenti imaju priliku da učestvuju na praksama u NIS-u, da dobiju dodatnu edukaciju od stručnjaka iz prakse, jer akademsko obrazovanje posebno dobija značaj ukoliko se poveže sa praktičnim primenama“, navela je Bojana Dimić Surla.

Prof. dr Branko Urošević, profesor na master programu „Master in Computational Finance (MCF)“, koji je i kreator ovog programa, naveo je da je on jedinstven u našoj zemlјi, ali i u regionu i da je NIS kao jedna od vodećih kompanija u Srbiji pravi partner za fakultet.

„Ono što je karakteristično za ovaj master jeste da daje jedinstven spoj između programiranja, što je naša stručnost na fakultetu, i finansija, mašinskog učenja i rada sa podacima, tako da ekonomisti, inženjeri, fizičari i mnogi drugi mogu da dolaze na program da zajedno uče“, naveo je profesor Urošević.

NIS i Računarski fakultet sarađivaće posredstvom NIS-ovog programa Energija znanja, koji je pokrenut 2012. godine i u okviru kog kompanija sarađuje sa obrazovnim i naučnim institucijama u zemlјi i inostranstvu i stipendira studente iz Srbije.

Zbog svog doprinosa unapređenju kvaliteta obrazovanja u Srbiji, NIS je prva kompanija koja je dobila Svetosavsku nagradu koju dodelјuje Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije.