Kiril Tjurdenjev i Miloš Vučević na svečanom otvaranju ekološkog parka u Novom sadu

Kiril Tjurdenjev i Miloš Vučević na svečanom otvaranju ekološkog parka u Novom Sadu

Nastavlјajući da ulaže u ekološke projekte i dobrobit zajednice, kompanija NIS podržala je izgradnju i uređenje Sentandrejskog parka u Novom Sadu, koji je svečano otvoren 11. maja. Projekat u vrednosti od  13,5 miliona dinara, realizovan je u okviru NIS-ovog programa društvene odgovornosti „Zajednici zajedno“, a žitelјi ovog dela grada dobili su moderan park koji u svom sastavu ima dečje igralište, sportske terene i teretanu na otvorenom, kao i urbani mobilijar. Prilikom izgradnje parka vodilo se računa o korišćenju ekološki prihvatlјivih materijala, kao i obnovlјivih izvora energije, te park poseduje solarnu rasvetu i pametnu klupu. U cilјu pobolјšanja ekološke slike ovog dela grada, u parku su posađene autohtone sadnice lišćarskog i četinarskog drveća. Svoj doprinos oplemenjivanju ovog prostora dali su i predstavnici kompanije NIS i Grada Novog Sada, koji su uz podršku članova Kluba volontera kompanije NIS posadili i dodatni broj sadnica.

Svečanom otvaranju parka prisustvovali su Miloš Vučević, gradonačelnik Novog Sada, Kiril Tjurdenjev, generalni direktor NIS-a, Miloš Stojanović, predsednik Ekološkog udruženja „Zeleni Sad“, koje je nosilac ovog projekta realizovanog u partnerstvu sa JKP „Gradsko zelenilo“ Novi Sad  i uz podršku Gradske uprave za zaštitu životne sredine i JVP „Vode Vojvodine“ Novi Sad.

Miloš Vučević, gradonačelnik Novog Sada je podsetio da se svake godine, sa kompanijom NIS, zajedno organizuje bar jedan projekat, a u prethodnoj deceniji su realizovane brojne aktivnosti iz različitih društvenih oblasti:

“U projektu ‚Zajednici zajedno‚ u 2021. godini smo se fokusirali na oblast zaštite životne sredine, a rezultat vidimo danas, u uređenoj parkovskoj površini i sportskim terenima u Primorskoj ulici. Hvala Naftnoj industriji Srbije na tome što svake godine izdvajaju deo svog profita i vraćaju ga zajednicama u kojima posluju. Novi Sad je, kao sedište kompanije u našoj zemlјi, prirodno visoko pozicioniran na toj mapi investicija. Sentandrejski park ima veliki značaj za žitelјe, ne samo Slane bare gde se nalazi, već i Klise i Vidovdanskog naselјa. Neiskorišćena i potpuno neuređena površina, danas je dobila pravi kvalitet i sadržaj, jer je na parceli od oko tri hektara primenjena najsavremenija tehnologija i postavlјen moderan urbani mobilijar, uz nove zasade drveća i zelenila. Hvala Udruženju Zeleni sad na čiju smo inicijativu ovo realizovali sa kompanijom NIS i svakako ćemo nastaviti da realizujemo ovakve projekte zajedno sa civilnim sektorom“, rekao je Vučević.

Kiril Tjurdenjev, generalni direktor NIS-a, rekao je da smo poslednjih godina, „više nego ikada, svedoci važnosti odgovornog poslovanja kojim doprinosimo bolјem kvalitetu životne sredine“:

„Zato NIS ostaje posvećen naporima da doprinese napretku zajednice i trudimo se da aktivno učestvujemo u njenom razvoju. Posebno smo ponosni na prijatelјstva koja negujemo sa lokalnim zajednicama širom Srbije i sa kojima realizujemo brojne projekte u korist građana. Naša saradnja sa Novim Sadom pravi je primer takvog partnerstva. Veliko nam je zadovolјstvo što smo danas u prilici da svečano otvorimo ovaj ekološki park za koji verujemo da će svim posetiocima, posebno deci, doneti brojne radosne trenutke. Svako od nas ima potencijal da doprinese napretku zajednice. Naša vizija je da radimo u korist generacija koje dolaze i tom cilјu ostajemo posvećenosti i u budućnosti“, naveo je Tjurdenjev.

Miloš Stojanović, predsednik Ekološkog udruženja „Zeleni sad“, kazao je da je park novi ekološki kutak za sve Novosađane:

„Još jednom bih se zahvalio kompaniji NIS čiji je prioritet zaštita životne sredine i koji već godinama finansiraju ovakve projekte. Nadam se da će tako biti i u budućnosti još više. Naravno, prioritet Grada Novog Sada je zaštita prirodne sredine i ovim novim parkom dobijamo jednu lepu novu površinu gde će naši građani uživati. Želeo bih da pozovem sve Novosađane da uživaju u ovom parku, da ga čuvaju, da budu ponosni zato što deci ostavlјamo lepšu i čistiju budućnost“, rekao je Stojanović.

Nakon događaja, na novim terenima odigrana je i revijalna utakmica najmlađih kategorija Košarkaškog saveza Srbije, dok je na dečjim igralištima organizovan bogat program animacije za najmlađe.

U Grad Novi Sad, kompanija NIS je u okviru  programa „Zajednici zajedno“ do sada uložila 205 miliona dinara. Realizovano je 100 projekata namenjenih unapređenju kvaliteta života i razvoju zajednice u ovom gradu. Tokom protekle godine, fokus NIS-ovog programa društvene odgovornosti bili su projekti iz oblasti ekologije i zaštite životne sredine, te je kompanija izdvojila 107,5 miliona dinara i podržala realizaciju 29 projekata u 12 gradova i opština širom Srbije.

Posle svečanog otvaranja ekološkog parka u Novom Sadu, na dečjim igralištima organizivan je bogat program animacije za najmlađe

Posle svečanog otvaranja ekološkog parka u Novom Sadu, na dečjim igralištima organizovan je bogat program animacije za najmlađe