Gradski zavod za Hitnu medicinsku pomoć u Beogradu, posle više od pola veka, biće rekonstruisan zahvaljujući projektu koji finansiraju Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) i Evropska unija. Ugovor o donaciji u iznosu od 8,8 miliona evra bespovratnih sredstava od Evropske unije potpisan je 22. maja u prisustvu gradonačelnika Beograda Aleksandra Šapića, regionalnog direktora EBRD za Zapadni Balkan Matea Kolanđelija, ambasadora Evropske unije Emanuela Žiofrea, ministarke za evropske integracije Tanje Miščević i ministarke zdravlja Danice Grujičić.

Bespovratna sredstva Evropske unije, kao i prethodno obezbeđen kredit od 5 miliona evra od EBRD, biće iskorišćeni za finansiranje radova na obnovi i proširenju kapaciteta zgrade Hitne pomoći. Ukupni očekivani troškovi investicije su oko 14 miliona evra. Pored toga, Evropska unija je obezbedila i donaciju od 1,7 miliona evra za tehničku pomoć Gradu Beogradu za podršku pri implementaciji projekta, nadzor građevinskih radova i pomoć pri pregledu potencijala za energetsku efikasnost i uvođenje mehanizma održivog finansiranja u Gradu.

Mateo Kolanđeli, direktor EBRD-a za zapadni Balkan naglasio je da su zbog rastućih cena energenata, razlozi za ulaganje u energetsku efikasnost zgrada neophodni: “Osim smanjenih računa za struju i grejanje, ove investicije doprinose smanjenju zagađenja vazduha i stvaranju radnih mesta u zelenoj ekonomiji zbog čega će u narednim godinama EBRD povećati nivo investicija u ovoj važnoj oblasti u Beogradu i drugim gradovima širom Srbije”, naveo je Mateo Kolanđeli.

Emanuel Žiofre, ambasador i šef Delegacije EU u Republici Srbiji je ocenio da ovaj projekat na najbolji mogući način kombinuje zdravstvo i energetiku: “A to su oblasti do kojih je EU veoma stalo. Rekonstrukcija i povećanje kapaciteta Zavod za hitnu medicinsku pomoć u Beogradu deo je većeg projekta koji podrazumeva renoviranje još tri značajna gradska objekta: Studentske poliklinike, Studentske bolnice i Biblioteke grada Beograda. Podsećam i na predstojeće projekte rekonstrukcije VMA i izgradnju Dečje bolnice Tiršova 2, za šta je EU obezbedila 36 miliona evra bespovratnih sredstava. Počinju novi zeleni projekti u Kostolcu i Vlasini, a preko 190.000 ugroženih porodica imaće manje račune za struju i grejanje zahvaljujući Paketu energetske podrške EU u vrednosti od 165 miliona evra“, istakao je Žiofre.

Pored potpisivanja ugovora o donaciji, narednih dana biće objavljen i tender za radove na rekonstrukciji Hitne pomoći. Rekonstrukcija Hitne pomoći će obuhvatiti radove na poboljšanju energetske efikasnosti ali i dogradnju i proširenje postojećih objekata za dodatnih oko 4000m2 površine. Mere u cilju poboljšanja energetske efikasnosti obuhvatiće toplotnu izolaciju, unapređene sisteme grejanja, ventilacije i hlađenja, kao i uvođenje energetski efikasnih sistema rasvete.

Kao rezultat ovih investicija, očekuje se da će potrošnja energije u objektima i emisije CO2 biti značajno umanjene. Dodatne pogodnosti uključuju viši kvalitet grejanja i hlađenja, a samim tim i bolju udobnost za korisnike ustanove, kao i značajne uštede u budžetu. Investicija je jedan od prioritetnih projekata koji su definisani Akcionim planom “Zeleni gradovi” za Beograd, u saradnji sa EBRD.

Program “Zeleni gradovi”, kojem se Beograd pridružio 2019. godine, podržava napore gradova da ulažu u zelenu i održivu infrastrukturu i rešavaju ključne ekološke izazove. Akcioni plan usvojen je 2021. i ovo je jedna od prvih investicija identifikovana tim planom. Osim Hitne pomoći, još tri objekta javne namene identifikovani su kao prioritetni za rekonstrukciju: Studentska poliklinike, studentski stacionar i Biblioteka grada Beograda u Zmaj Jovinoj ulici. Očekuje se da će ovi objekti biti obuhvaćeni narednom investicijom i paketom podrške od EU i EBRD.