Zsolt Hernádi, Predsednik Uprave i glavni izvršni direktor

Zsolt Hernádi, Predsednik Uprave i glavni izvršni direktor

MOL Grupa je 4. novembra objavila svoje finansijske rezultate za treći kvartal 2022. Prema tim rezultatima, CCS EBITDA je dostigla 1.449 miliona dolara u trećem kvartalu 2022. Ovaj rezultat je doveo da EBITDA u periodu od prvog do trećeg kvartala 2022 dostigne 3.627 miliona dolara, što omogućava MOL-u da dalje unapredi celogodišnji raspon EBITDA u rasponu od 4,1-4,4 milijarde dolara. U isto vreme, vanredni porezi i propisi o cenama goriva širom regiona Centralne i Istočne Evrope pogodili su naše poslovanje za približno 1,18 milijardi dolara u prva tri kvartala 2022.

 Predsednik Uprave i glavni izvršni direktor Zsolt Hernádi prokomentarisao je rezultate:

„Dok su se makro uslovi razvijali povoljno za industriju nafte i gasa u prvih devet meseci ove godine, neizvesno spoljno okruženje, recesija koja preti, državne intervencije i neočekivani porezi dovode do neizvesnosti u našoj industriji. Čini se da evropske sankcije određuju ekonomsku budućnost Evrope, a treći kvartal 2022. godine pokazao se kao veoma težak u pogledu snabdevanja energijom u regionu Centralne i Istočne Evrope. Do sada smo uspeli da održimo stabilne zalihe goriva u nekoliko zemalja CIE, što smatram našim najvećim dostignućem u ovom kvartalu zahvaljujući izvanrednim naporima zaposlenih MOL-a. Biće nam potrebna posvećenost naših kolega u budućnosti, kao i disciplinovan finansijski pristup za isporuku predstojećih tranzicionih investicija kako bismo garantovali energetsku bezbednost, prešli sa ruskih izvora energije, a da pri tom ne izgubimo iz vida zelenu tranziciju. Napravili smo veliki korak u našoj strategiji 2030+: MOL-u je dodeljena koncesija za usluge upravljanja komunalnim otpadom koja pokriva period od 35 godina u Mađarskoj, što nam je omogućilo da se proširimo u novom poslovanju sa niskim emisijama ugljenika i cirkularne ekonomije.”

 EBITDA Upstream segmenta je skoro udvostručena u odnosu na prethodnu godinu na 640 miliona USD u trećem kvartalu 2022, isporuka od početka godine do danas iznosila je 1,72 milijarde dolara, što predstavlja skoro polovinu ukupne EBITDA Grupe. Glavni pokretači snažnog rezultata u trećem kvartalu bili su makro indikatori koji su uspeli da neutrališu negativan uticaj dodatnih tantijema u poslednjem kvartalu. Obim proizvodnje nafte i gasa premašio je 90 mboepd u trećem kvartalu 2022, dok je u prva 3 kvartala dostigao prosek od 92,3 mboepd, što je premašilo godišnju proizvodnju od 90 mboepd. Operativni troškovi jedinice grupe ostali su ispod 5 USD/boe, uprkos značajnom pritisku troškova u celom lancu vrednosti.

U Downstream segmentu čista CCS EBITDA porasla je u odnosu na prethodnu godinu i dostigla 741 milion dolara u trećem kvartalu, ali je smanjena za 14% u odnosu na prethodni kvartal. Propisi o cenama i oporezivanje neočekivanih prihoda u CIE pogodili su profitabilnost segmenta u trećem kvartalu 2022. i petchem EBITDA je smanjena za 90% u odnosu na prethodnu godinu, ali snažan doprinos R&M nadoknadio je negativne pokretače. Planirano veliko održavanje rafinerije Százhalombatta (Sažalomba) uspešno je završeno u trećem kvartalu.

U Q3 2022. godine Consumer Services EBITDA je smanjena za 43% u odnosu na prethodnu godinu i više nego prepolovljena ako uporedimo prva tri kvartala sa prošlogodišnjim istim periodom. Regulatorne mere cena goriva u nekoliko zemalja CIE uticale su na rezultate, EBITDA ovog segmenta je smanjena za 85 miliona dolara zbog ograničenja cena goriva u regionu CIE. Poboljšanje non-fuel marže i povećanje obima prodaje delimično su ublažili negativne pokretače. Broj lokacija Fresh Corner porastao je na 1.130 u trećem kvartalu 2022. sa 1.103 koliko ih je bilo u drugom kvartalu 2022. godine.