Ministar informisanja i telekomunikacija u Vladi Republike Srbije, Mihailo Jovanović u toku posete Pekingu, u okviru Trećeg foruma Pojas i put sastao se sa predstavnicima kompanije Huawei i njenim potpredsednikom, Jefom Vangom. Na sastanku je bilo reči o unapređenju saradnje ove kompanije i Vlade Republike Srbije, a poseban naglasak je stavljen na dalji razvoj optike infrastrukture u ruralnim krajevima Republike Srbije.

„Republika Srbija po stepenu razvoja optičke pokrivenosti jedan je od lidera u Jugoistočnoj Evropi. Više od 75 odsto domaćinstava ima pristup brzom internetu, a Ministarstvo informisanja i telekomunikacija pokrenulo je projekat koji ima za cilj i da preostalih 25 odsto domaćinstava koja se nalaze u najruralnijim delovima Srbije do kraja 2025. godine dobije pristup brzom i pouzdanom internetu“, istakao je Jovanović.

Ministar informisanja i telekomunikacija je takođe istakao i to da Srbija danas može da se pohvali da je zemlja IKT-a, kao i da poslednjih šest godina aktivno radi na digitalizaciji javne uprave, razvoju infrastrukture, uspostavljanju Državnog data centra i Nacionalne platforme za veštačku inteligenciju sa superkompjuterom.

U Pekingu se trenutno nalaze i tri naša najbolja studenta programa „Seeds for the Future“ kompanije Huawei koji će tokom narednih deset dana boraviti u Pekingu i Šenženu. Studenti će imati priliku da razmene znanja sa kineskim stručnjacima koji rade u istraživačkim i razvojnim centrima, kao i drugim sektorima kompanije Huawei.

Tom prilikom ministar Jovanović je studentima uručio sertifikate i poželeo im da svoja znanja i dalje nastave da unapređuju i proširuju.

Delegacija Republike Srbije, koju predvodi predsednik Aleksandar Vučić, boravi u poseti Narodnoj Republici Kini u okviru inicijative Pojas i put. Tokom posete potpisuje se niz sporazuma o saradnji, slobodnoj trgovini, infrastrukturi koji će omogućiti dalje unapređenje tradicionalno dobrih odnosa dveju država.