Marko Čadež u pogonu Luss Textile u Raški, proba jedan od modela koji se ovde proizvodi za svetske modne kuće (Foto: Boban Ristić)

Marko Čadež u pogonu Luss Textile u Raški, proba jedan od modela koji se ovde proizvodi za svetske modne kuće (Foto: Boban Ristić)

U našoj tekstilnoj industriji imamo dobre firme koje mogu da proizvode za domaće tržište ali i za inostrane kompanije i zato je važno da dovodimo svetski poznate brendove koji žele da sarađuju sa našim proizvođačima, rekao je Marko Čadež, predsednik Privredne komore Srbije tokom posete kompaniji Luss Textile u Raški, 23. avgusta 2023. Kompanija Luss Textile specijalizovana je za izradu kolekcija luksuznih brendova i sarađuje sa italijanskim i nemačkim partnerima poput Phillip Pleina, Monclaire-a, Hugo Boss-a i Max Mare. U toku je izgradnja nove fabrike kompanije Luss Textile u Kruševcu (započeta krajem juna ove godine) koja će zaposliti 500 radnika. Zajedno sa postojećim fabrikama u Raški i Vlasotincu, Luss Textile će postati najveći domaći i regionalni proizvođač sa više od 1.000 zaposlenih i proizvodnjom od oko milion odevnih predmeta godišnje.

Marko Čadež u pogonu u Raški - na slici desno sa vlasnikom Luss Textile Savom Mitrovićem (Foto: Boban Ristić)

Marko Čadež u pogonu u Raški, sa vlasnikom Luss Textile Savom Mitrovićem (Foto: Boban Ristić)

 

U razgovoru sa Savom Mitrovićem, vlasnikom kompanije Luss Textile, predsednik PKS je najavio da je potrebno kreirati hab za domaće  dizajnere i modnu industriju: “Želimo da pružimo podršku, kako u nabavci materijala, logistici, tako i u promociji u inostranstvu”,  istakao je Čadež na sastanku sa predstavnicima kompanije Luss Textile i modnim dizajnerom Stefanom Đokovićem.

„Kroz hab želimo da povežemo domaće modne dizajnere sa proizvođačima, koji bi mogli da pomognu u nabavci materijala, proizvodnji kolekcija i procedurama izvoza. Ujedno, radićemo i na snažnoj promociji i internacionalizaciji domaćih brendova i njihovom pozicioniranju na svetskom tržištu“, rekao je Čadež i najavio da će se u narednom periodu Privredna komora Srbije fokusirati na podršku kompanijama poput Luss Textile kako bi se ostvarila saradnja sa svetskim modnim kućama poput Prade, D&G i LVMH brendovima.

Vlasnik kompanije Luss Textile istako je značaj stručnog i obučenog kadra za ovu industriju, kako bi kompanije mogle da odgovore zahtevima tržišta i da imaju kontinuitet u proizvodnji. Mitrović je rekao da je ova kompanija zainteresovana za saradnju i sa drugim svetskim brendovima, kao i da je spremna da pruži podršku domaćim dizajnerima u proizvodnji i plasmanu modnih kolekcija. On je dodao da je u toku izgradnja fabrike čije je otvaranje planirano sledeće godine, kao i da su već u toku obuke zaposlenih.

Marko Čadež je obišao proizvodnje pogone Luss Textile u Raški, razgovarao sa kreatorima i zaposlenima i “pozirao” u nekima od modela koje ova industrija izrađuje za poznate svetske modne kuće.

Marko Čadež u jednom od modela jakni koje Luss Textile Raška proizvodi za poznate svetske modne brendove (Foto: Boban Ristić)

Marko Čadež u jednom od modela jakni koje Luss Textile Raška proizvodi za poznate svetske modne brendove (Foto: Boban Ristić)