Moderni kabinet za fiziku za nove uspehe srednjoškolaca

U Elektrotehničkoj školi „Nikola Tesla“ u Beogradu svečano je, 6. februara, otvoren novi kabinet za fiziku, čije je opremanje i adaptaciju podržala kompanija NIS u okviru svog programa „Energija znanja“. Kabinet za fiziku u potpunosti je renoviran i opremljen novim mobilijarom i nastavnim sredstvima, koja će doprineti da nastava bude savremenija. Kabinet je opremljen elementima neophodnim za praktičnu nastavu i laboratorijske vežbe, tako da će učenici tokom časova moći da u praksi primenjuju gradivo koje su naučili i da se na taj način pripremaju za takmičenja, svoja buduća zanimanja ili dalje školovanje i usavršavanje, navodi se u saopštenju kompanije NIS.

Branko Subotić, direktor Elektrotehničke škole „Nikola Tesla“, istakao je da škola i učenici ostvaruju zapažene rezultate u nastavi fizike, te da je bilo potrebno dodatno unaprediti uslove za rad. „Odlučili smo da sredimo jedan kabinet gde će svi naši učenici moći da rade praktične eksperimente i zahvaljujući NIS-u uspeli smo to da uradimo veoma brzo“, rekao je Subotić.

Vadim Smirnov, zamenik generalnog direktora NIS-a, istakao je važnost elektrotehnike u današnjem svetu, kao i značaj škole „Nikola Tesla“ u obrazovanju generacija budućih inženjera.

„Putem programa „Energija znanja“, koji NIS sprovodi duže od 10 godina, podržavamo i stipendiramo đake i studente. To je naše strateško opredeljenje. Mi ulažemo u mlade ljude i hoćemo da oni ostanu u Srbiji, da budu pokretači ove zemlje, svega što nam donosi lepšu budućnost. Ja se radujem što je za nas razvoj mladih ljudi postao nerazdvojivi deo naših aktivnosti, mi smo poznati po tome i tako će ostati i dalje“, rekao je Smirnov.

Jasmina Radusin, koordinatorka projekta i profesorka fizike u Elektrotehničkoj školi „Nikola Tesla“, zahvalila je kompaniji NIS na donaciji i istakla važnost novog kabineta za profesore i učenike.

„Mi smo veoma srećni, ovo je ostvarenje našeg sna. Želeli smo da imamo kabinet za nastavu fizike, posebno zbog naših učenika koji ostvaruju dobre rezultate na takmičenjima. Svake godine na republičkom takmičenju ima bar 20 do 30 đaka u našoj ekipi koji postižu značajne uspehe na šta smo jako ponosni. Ovaj kabinet će doprineti da učenici rade eksperimente, jer sada imamo i nastavna sredstva i prostor koji je inspirišući, tako da je pravo zadovoljstvo raditi u njemu“, rekla je Jasmina Radusin.

Elektrotehnička škola „Nikola Tesla“ u Beogradu ima 68 odeljenja, a školu trenutno pohađa 1800 đaka. Istrajnim i predanim radom učenici ove škole dostojno predstavljaju ime koje ona nosi. Oni sa uspehom učestvuju na mnogim takmičenjima koja su vezana za njihovu buduću struku, kao i na takmičenjima iz drugih oblasti. Zahvaljujući postignutim rezultatima, reputaciji i istorijatu škole, kompanija NIS je kroz program „Energija znanja“ podržala opremanje kabineta za fiziku u ovoj obrazovnoj ustanovi.

 Kroz program „Energija znanja“, koji je pokrenut 2012. godine, do sada je opremljeno više od 60 učionica i laboratorija u školama i na fakultetima širom Srbije, među kojima i više od 30 učionica koje su namenjene za nastavu iz prirodnih nauka. Za doprinos razvoju obrazovanja u Srbiji, NIS je prva kompanija kojoj je Ministarstvo prosvete Republike Srbije dodelilo „Svetosavsku nagradu“.

Zbog svoje arhitektonske, kulturne i istorijske vrednosti, zgrada Elektrotehničke škole „Nikola Tesla” u Beogradu proglašena je 1964. godine za spomenik kulture zaštićen zakonom, a 1992. godine i za kulturno dobro.