U beogradskoj osnovnoj školi Vladislav Ribnikar je 25. novembra, u prisustvu Ambasadora Japana promovisan novi edukativni program u vidu igre “Igraj za prirodu”, u realizaciji umetničke asocijacije ArtLink i Mitsubiši korporacije.

„Čvrsto verujemo da umetnici, kao stvaraoci, imaju ogromnu društvenu odgovornost da podstaknu pozitivne promene u svom neposrednom okruženju i u društvu u celini. Zbog toga je ArtLink sa svojim partnerima, pored festivalskog koncepta Umetnici za prirodu, osmislio igru Igraj za prirodu, namenjenu deci u nižim razredima osnovnih škola u celom regionu“, izjavila je osnivač i umetnički direktor i inicijator projekta Jovanka Višekruna Janković.

Glavna cilјna grupa društvene igre „Igraj se za prirodu“ su deca uzrasta 7-9 godina. U tom smislu, učenje o različitim metodama očuvanja i zaštite prirode, kao i uštede energije u školama i korišćenje igara za učenje, omogućavaju deci i porodicama da pronađu načine da sačuvaju prirodu i energiju, kako bi učinili svoje okruženje bolјim. Ovaj projekat realizuje se u celom regionu u nekoliko oglednih škola u Skoplјu, Sarajevu, Podgorici i Tirani na tri jezika, a izložba crteža na temu zaštite prirode ostaje u školama kao stalna postavka.

Ekspertski tim predvodio je profesor Miloš Banjac, koji je osmislio teme vezane za zaštitu prirode, dok su umetnici Jakša Vlahović, Marija Dokmanović i Ana Mari Banjac bili autori kreativnog dela. Ambasador Japana u Srbiji Takahiko Kacumata koji je prisustvovao promociji, naglasio je da je veoma važno prepoznati da su ekološki problemi bliski svima kroz obrazovanje u ranom detinjstvu.

„Nadam se da će kroz ovu radionicu o očuvanju životne sredine koju realizuje Mitsubiši Korporacija zajedno sa Artlink-om, deca u Srbiji naučiti da svojim delovanjem mogu da unaprede očuvanje životne sredine. Ove godine se navršava 140 godina od prijatelјstva započetog 1882. godine razmenom pisama između japanskog cara Meiđija i srpskog kralјa Milana Obrenovića. “U ovoj nezaboravnoj godini, sa zadovolјstvom prisustvujem realizaciji radionice korisne za edukaciju o očuvanju životne sredine”, rekao je ambasador Kacumata.

Na pitanje o poslovanju i aktivnostima Mitsubiši  Korporacije u vezi sa zelenom ekonomijom i pitanjima zaštite životne sredine u regionu, direktor kompanije u Beogradu, Jano Takamaša, rekao je da Mitsubiši korporacija nastoji da obezbedi optimalna rešenja za društvene potrebe.

„Što se tiče zelene ekonomije i pitanja zaštite životne sredine, Mitsubiši korporacija je uspostavila nove cilјeve smanjenja emisija gasova staklene bašte i smernice za ulaganja u okviru planova koji su objavlјeni u oktobru prošle godine, a odnose se na period do 2030. Potrebno je da prepolovimo emisiju GHG i stvorimo lance snabdevanja za izvore energije sledeće generacije. Pošto Mitsubiši korporacija veruje u stvaranje vrednosti među lјudima, tako veruje i u ovaj projekat u osnovnoj školi Vladislav Ribnikar, koji će biti implementiran i u regionu. Uklјučeni smo u širok spektar aktivnosti kako bismo pomogli da se poveća svest i razumevanje za očuvanje životne sredine kroz projekte širom sveta, kao što je konzervacija koralnih grebena na projektima u Japanu, Sejšelima i Australiji i obnova tropskih šuma u ​​Maleziji, Brazilu i Keniji“, rekao je Jano Takamaša.