Nemačka, 19. juni, Bavarska

Alfons Šubek u svojoj slavnoj tv emisiji, koju je nemačka TV-stanica Baierischer Rundfunk emitovala 30 godina - od 1993. godine!

Alfons Šubek u svojoj slavnoj tv emisiji, koju je nemačka TV-stanica Baierischer Rundfunk emitovala 30 godina – od 1993. godine!

Alfons Šubek (Schuhbeck) ide u zatvor po presudi Saveznog suda pravde u Karlsrueu od 19. juna 2023. godine, čime je samo potvrđena ranija presuda Prvog Okružnog suda u Minhenu. Ovaj najslavniji nemački kuvar, sada 74-godišnjak je oktobra 2022. godine osuđen na tri godine i dva meseca zatvora zbog utaje poreza od oko 2,3 miliona evra. (Kakva igra brojki: 3 god. i 2 m zatvora – za utaju 2 mil. i 300 hjiljada evra!) Na tu prošlogodišnju presudu je uložio žalbu, pa je do sada bio na slobodi. U dosadašnjem postupku Šubek se već izjasnio da preuzima odgovornost i da pokušava da u potpunosti nadoknadi štetu.

Ova informacija je bila glavna vest 19. juna u nemačkim medijima, posebno u Bavarskoj, jer su se Šubekovi restorani nalazili u Minhenu, ali su o zatvoru za popularnog kuvara izveštavali i pogranični austrijski mediji u Salcburgu.

Zašto je to bila važna vest i ko je  Alfons Šubek? Ovo je prvi ovakav slučaj u dosadašnjim poreskim i sudskim analima, da slavni kuvar, vlasnik restorana, tv lice, osnivač škole kuvanja, autor nekoliko knjiga o kulinarstvu i biznismen, utaji porez u tom iznosu: od čak 2,3 miliona evra.

Kako je to uradio Alfons Šubek? Prema nemačkim medijima koji prenose sudska obrazloženja, Šubek je manipulisao svojim prihodima, prikazivao ih manjim i podizao keš iz blagajne, koristeći kompjuterski program koji mu je napravio jedan njegov službenik.

Čuveni restoran Sudtiroler Stuben u Minhenu - zatvoren od pre dve godine

Čuveni restoran Alfonsa Šubeka – Sudtiroler Stuben u Minhenu – zatvoren od pre dve godine

U svoja dva minhenska restorana, tokom nekoliko godina od 2009. do 2015. iz blagajne je podigao više od četiri miliona evra. Prihode je prikrivao i u poreskim prijavama GmbH i matičnog holdinga. Ukupno je utajio više od 1,2 miliona evra poreza na dohodak. U korist holdinga smanjio je porez na promet najpre za oko 635.000 evra, a potom još jednom za 314.000 evra.

Sadašnjom presudom, Okružni sud u Minhenu odredio je sumu od 1,2 miliona evra koju Šubek mora da vrati državi, što ga ne oslobađa punog odsluženja kazne. Sada je na redu konfiskacija imovine, ali još tek treba utvrditi kako, pošto, kako se navodi: „do sada nisu utvrđene sve informacije potrebne za obračun obaveza okrivljenog za porez na dohodak“. No, dok se to utvrđuje, Alfons Šubek će biti u zatvoru. Jer, kako navodi Prvo javno tužilaštvo u Minhenu, koje je nadležno za izvršenje kazni u ovom slučaju: „Vreme početka izdržavanja kazne je nezavisno od ponovnog pregovaranja o konfiskaciji“, pišu nemački mediji.

Ovaj najslavniji nemački kuvar, koji je imao i svoje tv emisije i školu kuvanja koja i dalje radi, koji je svojim nespornim kulinarskim umećem napravio imperiju, ima veoma zanimljivu biografiju.

Rođen je 2. maja 1949. kao Alfons Karg i školovao se za tehničara za telekomunikacije, ali se ubrzo razočarao u ovu profesiju. Napravio je svoj bend i svirao po Nemačkoj za vreme leta. I tako, na jednom od nastupa sa bendom u bavarskom letovalištu Vaging am See, upoznao je ugostitelja Sebastijana Šubeka. Taj čovek je u Alfonsu video potencijal za karijeru u ugostiteljstvu, postao njegov mentor i kasnije ga usvojio. Tako je Alfons postao Šubek i krenuo da studira na Visokoj školi za hotelijerstvo u Bad Rajhenhalu u Bavarskoj. Nakon toga prošao je praktičnu obuku u Salcburgu, Ženevi, Parizu, Londonu i Minhenu.

Prva Mišelinova zvezdica je stigla 1983. godine, a druga 20 godina kasnije 2003., za novi restoran koji je otvorio u Minhenu. Osim Mišelina, nagradio ga je i francuski vodič za restorane Gault Millau – izabran je za kuvara godine 1989. godine. Od 1990. Šubek je vodio ketering servis i bio zadužen za posluženje na prvorazrednim događajima: proslava saveznog kancelara, Sportski bal i ceremonija dodele nagrada ECHO u nemačkoj muzičkoj industriji. U novembru 2005. dobio je Dijamantsku nagradu sa pet zvezdica od strane Američke akademije ugostiteljskih nauka. Nemačka TV-stanica Baierischer Rundfunk emituje njegovu emisiju Schuhbecks od 1993. godine, što mu je donelo popularnost i objavljivanje 20 knjiga o kuvanju. Bio je i redovan gost u drugim nemačkim TV emisijama.

Luksuzni Šubekov restoran Orlando u Minhenu

Luksuzni Šubekov restoran Orlando u Minhenu

Pošto je razgranao biznis, Alfons je krajem 1990-ih osnovao kompaniju Šubeks (Schuhbecks GmbH). Ovo preduzeće obuhvatalo je restoran Sudtiroler Stuben, vinski bistro, ketering, školu kuvanja, prodavnicu začina i poslastičarnicu, sve sa sedištem u Minhenu. Schuhbeck Check Inn GmbH je osnovan 2001. godine da upravlja restoranom i barom Check Inn u obližnjem Egelsbachu.

No, za Šubeka je to sada već prošlost. Neki njegovi restorani su bankrotirali u vreme zatvaranja zbog pandemije. Ostala mu je škola kuvanja koju je držao i dalje, čekajući zatvor i svaki dan je pravio ketering-obroke za fudbalski klub Bajern Minhen (oko 500 obroka dnevno).

Nemački mediji, pogotovo tabloidi tipa Bild, već su opisali kako će mu izgledati dan u zatvoru Landsberg: kada će ustajati, šta će doručkovati (hleb, margarin, džem dva puta nedeljno), imaće pravo i na vegetarijanski meni ako želi, moći će i da kuva jer nešto treba da radi uprkos poodmaklim godinama, a jedini luksuz će mu biti – šoping u zatvorskom supermarketu gde će moći da kupuje za 42 evra mesečno.

A na sve što ga je zadesilo, odnosno na milionsku utaju poreza koju je napravio, Šubek je za medije kratko rekao: “Gospod ti skroji ono odelo koje možeš da obučeš” i najavio da će posle odslužene kazne zatvora – nastaviti da radi svoj biznis.

Radojka Nikolić