Park Arheološko brdo u okviru Golubačke tvrđave, 24. maja je zvanično otvoren za posetioce. Otvaranju je prethodila revitalizacija Spoljnog dvorišta tvrđave u  vrednosti od 556.650 eura, u okviru projekta #EUzaTebe – za kulturno nasleđe i turizam koji zajednički finansiraju Evropska unija i nemačko Savezno ministarstvo za ekonomsku saradnju i razvoj BMZ, a sprovodi Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH. Zamenica šefa Delegacije Evropske unije u Srbiji Plamena Halačeva poručila je na otvaranju da je Evropa naša zajednička kuća u kojoj smo uvek zajedno živeli, delili zajedničku istoriju, po kojoj putujemo istim putevima i plovimo istim rekama, navodi se u saopštenju za medije.

„Sedam vekova burne istorije Golubačke tvrđave ilustruje upravo da je istorija Srbije – istorija Evrope, kao i da nasleđe Srbije – evropsko nasleđe. Srećni smo i ponosni što zajedno sa našim partnerima iz Nemačke i Austrije finansiramo ovaj projekat, kako bismo zaštitili našu zajedničku kulturu i nasleđe u Srbiji“, istakla je Halačeva i dodala da se nakon rekonstukcije Golubačke tvrđave od pre nekoliko godina, danas upotpunjuje njen turistički potencijal.

Plamena Halačeva, zamenica šefa Delegacije Evropske unije u Srbiji

Plamena Halačeva, zamenica šefa Delegacije Evropske unije u Srbiji

Šef razvojne saradnje Ambasade Nemačke u Srbiji Kristijan Šiling rekao je da projekat revitalizacije Golubačke tvrđave predstavlja jedan od primera najbolje prakse saradnje između Delegacije Evropske unije i ostalih država članica EU.

„Pri realizaciji ovakvih projekata od izuzetnog značaja je komunikacija i kooperacija sa lokalnom zajednicom, korisnicima projekta, jer tako dobijamo povratne informacije na osnovu kojih možemo da prepoznamo i iskoristimo potencijal za razvoj u sektoru turizma”, naglasio je Šiling i dodao da činjenica da je prošle godine 200.000 ljudi posetilo Golubačku tvrđavu, samo potvrđuje njen veliki potencijal, kojoj se i on lično, kao i brojni posetioci iz Srbije i inostranstva rado vraćaju.

Dunja Đenić, pomoćnica ministra u Ministarstvu za turizam i omladinu istakla je da posebnu vrednost Podunavlju daju upravo srednjovekovne tvrđave među kojima je Golubačka tvrđava. Zahvalila se Evropskoj uniji i nemačkoj Vladi koji su prepoznali značaj ulaganja u revitalizaciju, očuvanje, unapređenje i prezentaciju kulturnog nasleđa upravo ovog kraja.

„Podunavlje je nesumnjivo jedan od najznačajnijih turističkih potencijala Srbije i nedovoljno iskorišćen. Nadamo se da ćemo kroz ovaj projekat, kroz dodatna ulaganja, nadamo se da će ih biti i ubuduće, moći da u potpunosti stavimo u funkciju i Podunavlje i čitav tok Dunava koji prolazi kroz Srbiju“ napomenula je Đenić.

Prisutne je pozdravila i direktorka Golubačke tvrđave Iskra Maksimović prilikom čega je izjavila da je projekat revitalizacije, odnosno završavanje spoljašnjeg kompleksa Tvrđave značio nova arheološka iskopavanja čime je formirana staza i omogućen pristup tvrđavi.

„Planiramo da radimo konzervaciju pokretnog materijala koji je pronađen i da razmišljamo o prezentaciji. To je za nas značajno“ dodala je ona.

Projekat je nastavak procesa revitalizacije Golubačke tvrđave i započeo je arheološkim iskopavanjem parka oko Spoljašnjeg bedema u martu 2023. godine. Tokom arheoloških iskopavanja došlo je do značajnih otkrića – dve krečnjačke peći i dve zgrade koja su najverovatnije bile radionice. Građevinski radovi su trajali do decembra 2023. godine i u potpunosti su izmenili buduću prezentaciju i interpretaciju arheološkog parka Golubačke tvrđave, čemu će posetioci moći da posvedoče i dožive njegov originalni srednjovekovni izgled.