(foto: Euroactiv.ru)

SAD i Rumunija dogovorile su krajem 2021. godine da zajedno grade prvu malu modularnu nuklearnu elektranu u Rumuniji. U Vašingtonu je saopšteno da će upotreba tehnologije malih modularnih reaktora (SMR) dati ključni doprinos dekarbonizaciji energetskog sektora u Rumuniji i omogućiti budućnost bez štetnih emisija. Dve zemlje su još 2020. godine potpisale sporazum o saradnji na jačanju i modernizaciji rumunskog civilnog nuklearnog programa.

Bela kuća saopštila je da će izgradnjom prve elektrane sa malim modularnim reaktorom (SMR), u saradnji sa SAD i američkom privatnom kompanijom Nuskejl, Rumunija imati najmoderniju civilnu nuklearnu tehnologiju u ovom delu Evrope, saopštio je portal Euroactiv.ru.

Iz kabineta rumunskog predsednika precizirano je da će modularni reaktor početi da proizvodi struju 2028. godine, i da će investicija učvrstiti partnerstvo Rumunije i SAD u oblasti civilne nuklearne tehnologije. Američki Stejt department je naveo da je reč o projektu vrednom više milijardi dolara koji “jača evropsku energetsku bezbednost, poštuje najviše standarde nuklearne bezbednosti i zabrane proliferacije i, što je najvažnije, čistom energijom se bori protiv klimatske krize”.

U 13 zemalja EU radi 129 nuklearnih reaktora koji proizvode oko 765 hiljada gigavat sati (GWh) električne energije, što je oko 26% ukupne proizvodnje struje u EU, prema podacima iz 2019. godine. Najveći proizvođač nuklearne energije je Francuska. U Rumuniji u okrugu Konstanca, nedaleko od Crnog mora, radi nuklearna elektrana Černavoda, čija dva reaktora imaju ukupnu snagu oko 1.300 MW.