Igor Mirović, predsednik Pokrajinske vlade Vojvodine Neda Đokić, generalna direktorka HEINEKEN Srbija, Milan Đurić,,gradonačelnik Novog Sada i Joost Reintjes,, ambasador kraljevine Holandije u Srbiji

Igor Mirović, predsednik Pokrajinske vlade Vojvodine, Neda Đokić, generalna direktorka HEINEKEN Srbija, Milan Đurić, gradonačelnik Novog Sada i Joost Reintjes, ambasador kraljevine Holandije

Kompanija HEINEKEN Srbija predstavila je 26. aprila u svojoj pivari u Novom Sadu kapitalnu investiciju vrednu 16 miliona evra. Jedno od najvećih dosadašnjih ulaganja kompanije u Vojvodini obuhvata dodatnu liniju za limenke i tehnički unapređenu liniju za staklenu ambalažu. Ovim je postignuta značajno veća operativna i logistička efikasnost i povećana proizvodnja za gotovo 50 odsto. Istovremeno, smanjena je emisija CO2 u distribuciji za više od 1.000 tona godišnje (što je smanjenje od 20 odsto) i dostignuto do 100 odsto iskorišćenost ukupnih proizvodnih kapaciteta.

Predstavljanju investicije prisustvovali su i Joost Reintjes, ambasador kraljevine Holandije u Srbiji, Igor Mirović, predsednik Pokrajinske vlade Vojvodine i  Milan Đurić, gradonačelnik Novog Sada. Generalna direktorka HEINEKEN Srbija, Neda Đokić, istakla je ovom prilikom da su investicije u pivari u Novom Sadu simbol dugoročnog održivog poslovanja kompanije u Srbiji.

Kompanija HEINEKEN Srbija do sada je u Srbiji uložila više od 220 miliona evra, a samo u poslednje dve godine, kapitalne investicije uložene u pivaru u Novom Sadu iznosile su 16 miliona evra. Kao jedna od tehnološki najnaprednijih u regionu, pivara ima izuzetan značaj za našu kompaniju i razvoj kompanijskog portfolija, kako na lokalnom, tako i na međunarodnom planu. Doprinoseći razvoju lokalne privrede, svojim društveno odgovornim poslovanjem, želimo da ostanemo pouzdan partner prosperiteta ovog dela naše zemlje, ali i cele Srbije.“, istakla je Neda Đokić.

Ambasador kraljevine Holandije u našoj zemlji, Joost Reintjes, osvrnuo se na međusobnu saradnju Srbije i Holandije i istakao značaj holandskih investicija.

HEINEKEN, naravno, predstavlja jedan od najpoznatijih holandskih brendova i imena u svetu. Pored toga što je renomirana pivara, poznat je i kao odgovorna i moderna kompanija koja konstantno ulaže u svoje ljude, kulturu i lokalne zajednice u kojima posluje i na koje se oslanja. Naša zajednica holandskih kompanija ovde stalno raste. Bilateralna trgovina između Holandije i Srbije premašila je milijardu evra, a Holandija i dalje predstavlja jedan od najznačajnijih izvora FDI investicija ovde. Ponosan sam što vidim da su kompanije poput HEINEKEN-a postale primer dobrih praksi u oblasti investicija“, rekao je Joost Reintjes, ambasador kraljevine Holandije.

Pored stalnih ulaganja u proizvodne i logističke kapacitete, direktne komercijalne investicije HEINEKEN Srbija kompanije u Vojvodini iznose milion evra godišnje uz podršku HoReCa sektoru i svim najvažnijim lokalnim muzičkim i drugim festivalima. Čak 84 odsto sirovina koje se koriste u proizvodnji piva dolazi iz Vojvodine, a vrednost kupovine od lokalnih dobavljača iznosi visokih 11 miliona evra na godišnjem nivou.

Činjenica da je HEINEKEN u pivaru u Novom Sadu u protekle dve godine investirao 16 miliona evra znači da imaju poverenja u svoj lokalni tim i u zaposlene. U martu ove godine na nivou Vojvodine dostigli smo rekordno nizak broj nezaposlenih. U ovom trenutku imamo nešto više od 87.000 nezaposlenih, a u martu 2016. godine bilo ih je 165.000, što znači da smo zajedničkim radom, pre svega odgovornim ponašanjem kompanija, preduzeća, preduzetnika, ali i radom Vlade Srbije, Pokrajinske vlade i lokalnih samouprava, uspeli da prepolovimo nezaposlenost u Vojvodini za proteklih sedam godina. Veoma je važno da se sirovine kupuju na tržištu Vojvodine. U razgovoru sa rukovodstvom kompanije analizirano je pitanje rasta njihovih cena i zaključeno da treba dodatnim finansijskim podsticajima pomoći proizvođače sirovina. Tako želimo da obezbedimo sigurnost proizvođačima sirovina, ali i pivarama da mogu da kupuju na našem tržištu i da taj lanac u budućnosti bude neprekinut“, naveo je predsednik Pokrajinske vlade Vojvodine Igor Mirović.

Doprinos razvoju lokalne privrede i Vojvodine, krucijalne poljoprivredne oblasti u zemlji i regionu, kao i nastavak dugogodišnje uspešne saradnje sa Gradom Novim Sadom neodvojiv su deo dosadašnjeg, ali i budućeg poslovanja i ulaganja kompanije.

Kompanija HEINEKEN Srbija predstavlja jedan od dokaza da je Novi Sad odlično privredno okruženje i da privlači svetske investitore. Osim što me raduje njihovo uspešno poslovanje, koje se itekako reflektuje na ekonomske parametre i pokazatelje u našoj lokalnoj samoupravi, još me više raduje kada znam da poštuju mesto u kojem posluju, kroz izraženu društvenu odgovornost. Čelni ljudi kompanije su nam danas tokom sastanka izneli podatke o do sada realizovanim investicijama, kao i planove za budućnost koji su usmereni na razvoj i obiluju inovativnim idejama. Kako sam uvideo tokom obilaska postrojenja, kompanija je veoma posvećena uštedi prirodnih resursa i smanjenju potrošnje energije, a jednako su posvećeni brizi o zaposlenima. Želim im srećan nastavak rada i još mnogo investicija i da se u budućnosti uvek srećemo ovako lepim povodom“, rekao je gradonačelnik Novog Sada Milan Đurić.

U svemu što radi HEINEKEN Srbija posvećena je poslovanju na održiv način i stvaranju dodatne vrednosti za zajednicu i svoje zaposlene.  Uz sisteme za prečišćavanje otpadnih voda i skoro u potpunosti eliminisanje odlaganja otpada na deponije, kompanija je, u poslednjih 15 godina u svim proizvodnim procesima smanjila emisije ugljen dioksida za 75 odsto, a upotrebu vode po hektolitru proizvedenog piva za više od 70 odsto.