IKEA i socijalno preduzeće Little Sun udruženim snagama istražuju kako dizajn može da inspiriše razgovore o korišćenju sunčeve energije u svakodnevnim predmetima. Rezultat saradnje je SAMMANLÄNKAD, kolekcija koja obuhvata dve solarne LED lampe, dostupne u IKEA robnoj kući od aprila 2023., saopštila je kompanija IKEA.

Zajedno sa kompanijom Little Sun, IKEA je odlučila da istraži kako dizajn kućnih predmeta može da probudi radoznalost o solarnoj energiji. Rezultat te saradnje je SAMMANLÄNKAD kolekcija: dve solarne LED lampe čiji dizajn bi trebalo da inspiriše ljude da istraže kako solarna energija može da se upotrebi za napajanje svakodnevnih predmeta, i podignu svest o alternativnim energetskim rešenjima.

Osnovana od strane svetski poznatog umetnika Olafura Eliasona i inženjera Frederika Otesena, Little Sun je organizacija ima za cilj da omogući pritup solarnoj energiji što većem broju ljudi u zajednicama bez stalnog pritupa električnoj energiji, pre svega u podsaharskoj Africi. Saradnja kompanija Little Sun i IKEA ljudima približava kupcima koncept korišćenja solarne energije kroz estetski lepe i praktične dizajnerske komade. SAMMANLÄNKAD kolekcija upotrebu solarne energija stavlja u kontekst života kod kuće, ističući njen potencijal kao alternativni izvor energije za napajanje svakodnevnih predmeta.

„Ako želimo da se transformišemo u svet koji se snabdeva energijom iz obnovljivih izvora u narednoj deceniji, potrebno je da svi prepoznaju mogućnosti koje solarna energija pruža. Sunčeva svetlost je naizgled nevidljiva, ali nam omogućava da nevidljivo učinimo vidljivim,“ kaže Olafur Eliason, umetnik i suosnivač Little Sun kompanije. „Saradnja sa kompanijom IKEA podržava našu misiju podizanja svesti o pristupu energiji i podseća nas da imamo potencijal da zajedno oblikujemo svet u kome živimo“ dodaje on.

SAMMANLÄNKAD predstavlja spoj lepote, umetnosti i dizajna sa solarnom tehnologijom. Dizajn solarne stone SAMMANLÄNKAD LED lampe inspirisan je Suncem, njegovim kretanjem i zemljinim uglovima. Izvor svetlosti je u obliku polusfere, koja se pojačava refleksijom pomoću ogledala i stvara sjaj nalik Suncu. Metalni okvir lampe koji se nalazi oko izvora svetlosti je podesiv i omogućava raznovrsnu upotrebu – bilo kao viseće ili stono svetlo. Izvor svetlosti takođe se može odvojiti od postolja i koristiti kao baterijska lampa.

„Ovom saradnjom želeli smo da započnemo razgovor o solarnoj energiji i da njenu snagu stavimo u ruke mnogih ljudi. Sa kompanijom Little Sun delimo uverenje da potencijal promišljenog dizajna leži u njegovoj sposobnosti da unapredi svest i napravi razliku,“ kaže Džejms Futčer, kreativni lider u kompaniji IKEA of Sweden.

Manja prenosna lampa je praktična za spoljašnju upotrebu. Dolazi sa žutom trakom i može se držati ili zakačiti na prozor ili ranac tokom dana radi punjenja. Obe lampe su opremljene solarnim panelima i punjivim baterijama. Kada se ne puni sunčevom energijom, stona lampa se takođe može puniti putem utičnice koristeći USB-A i USB-C ulaze. Sa potpuno napunjenim baterijama, baterija lampe se može koristiti i za dopunu baterije mobilnog telefona.

„Dizajn, lepota i jednostavnost zajedno ove proizvode čine poželjnim za kupce i šire ideju da solarna energija napaja našu budućnost,“ kaže Feliks Holvaks, direktor preduzeća Little Sun. „To je samo mali podstrek koji možemo pružiti, a potrebno je mnogo podsticaja. Međutim, uzbuđeni smo da vidimo koliko možemo popularizovati solarnu energiju širom sveta.“