Tradicionalni, 31. Kopaonik biznis forum održaće se od 3. do 6. marta 2024. godine u Kongresnom centru hotela Grand Kopaonik na Kopaoniku. Centralna tema biće – Novi globalni kontekst: Izazovi neizvesne budućnosti, a tokom četiri dana biće održane 36 panel diskusije, kao i tri plenarne sesije i četiri specijalna događaja, saopštili su organizatori. Na  Forumu će učestvovati više od 200 govornika iz akademske zajednice, politike, poslovnog menadžmenta, međunarodnog finansijskog sektora, diplomatije.

Specijalni gost na forumu biće Džefri Saks, profesor sa Kolumbija univerziteta, koji je svetski priznati ekspert iz oblasti održivog razvoja. Pored g.Saksa na Forumu će se učesnicima obratiti i g. Ivailo Izvorski, glavni ekonomista Svetske banke za Evropu i Centralnu Aziju.

Kopaonik biznis forum započeće tzv. nultim danom, 3.marta, u okviru kojeg će biti predstavljene makroekonomske prognoze za Zapadni Balkan i Srbiju u 2024. godini. Pored toga, biće prezentovano i najnovije istraživanje koje se odnosi na Index korporativne reputacije različitih industrija u Srbiji. Nadalje, razgovaraće se o kreativnim industrijama, a dan će biti završen sa dva panela koja su tradicionalno posvećeni Inicijativi Digitalna Srbija.

Prvog dana, 4. marta, Forum će biti svečano otvoren uvodnim izlaganjima guvernera Narodne banke Srbije i ministra finansija, nakon čega je predviđeno obraćanje specijalnog gosta, g. Ivaila Izvorskog, kao i obraćanje šefa misije IMF za Srbiju, g. Donala Mcgetigena. U nastavku razgovaraće se o izgledima za proširenje EU na zemlje Zapadnog Balkana, a neće izostati ni teme koje se odnose na digitalnu transformaciju, klimatske promene, regionalnu saradnju zemalja Zapadnog Balkana. Analiziraće se i teme koje se odnose na budućnost automobilske industrije, promene u industriji osiguranja, problem nedostatka kvalitetne radne snage, nedovoljne konkurentnosti srpske privrede. Na kraju, obratiće se specijalni gost KBF 2024, profesor Džefri Saks.

Drugi dan, 5. mart, rezervisan je za energetsku tranziciju, infrastrukturna ulaganja u uslovima rastućih kamatnih stopa, transformaciju finansijskog sektora, konkurentnost izvozno orijentisanih malih i srednjih preduzeća, probleme ekonomske migracije, obrazovanje 4.0. U poslepodnevnom terminu govoriće se o cirkularnoj ekonomiji, o mestu sporta u biznisu i društvu. Takođe, razmatraće se i teme koje se odnose na žene lidere, reforme za dostizanje visoko prinosne ekonomije. Analiziraće se i izazovi u poljoprivredi, bankarstvu, real estate sektoru. Na Forumu će biti predstavljene i četiri uspešne priče mladih preduzetnika. Sasvim na kraju, dan će se zatvoriti intervjuom sa našim uspešnim privrednikom g. Miroslavom Miškovićem.

Poslednji dan Foruma, 6. mart, počeće plenarnom sesijom predstavnika Svetske zdravstvene organizacije, a nastaviće se panelima o pitanjima rodne ravnopravnosti, politikama i poslovnim praksama namenjenim deci i mladima, borbi za talente, kao i o pitanjima koja se odnose na transformaciju zdravstvenog sektora. Tradicionalno, Forum će biti završen  razgovorom sa Anom Brnabić, predsednicom Vlade Republike Srbije.

Registracija učesnika počinje od 10. januara 2024. godine putem veb portala www.kopaonikbusinessforum.rs. Na sajtu Foruma je objavljena Agenda.

Kopaonik biznis forum organizuje Savez ekonomista Srbije u partnerstvu sa kompanijom Mastercard, navodi se u saopštenju.