Zoran Drakulić i članovi Kluba Privrednik, na terasi Kuće Kluba Privrednik 5. septembra 2023.

Zoran Drakulić i članovi Kluba Privrednik, na terasi Kuće Kluba Privrednik 5. septembra 2023.

Srpski poslovni klub „Privrednik“ priredio je 5. septembra tradicionalni prijem Kluba u Šekspirovoj 27, u Beogradu. Članovi Kluba ugostili su Njegovu svetost, Patrijarha srpskog
gospodina Porfirija, ministra Vlade, predstavnike Ministarstava, predstavnike Gradske uprave Beograda i Novog Sada, Njihova kraljevska visočanstva kao i predstavnike diplomatskog kora, domaćih i stranih kompanija, državnih institucija, zvanica iz sveta nauke, kulture, sporta i medija.
U ime svih članova Kluba goste je pozdravio Zoran Drakulić, predsednik Kluba. Pre prelaska na glavne teme, Predsednik je prvo uputio čestitke našoj košarkaškoj reprezentaciji za njihovu sjajnu pobedu nad Litvanijom i njihov plasman u polufinale Svetskog prvenstva koje se održava u Aziji.
Predsednik Drakulić je istakao da Klub čine 62 najuspešnija privrednika u Srbiji, da su kompanije kojima oni rukovode uspešne i pune budžet, da radnici redovno primaju plate i da u njihovim kompanijama niko od zaposlenih ne radi za minimalac, a ipak ni to nije dovoljno da resorni ministri iz Vlade nađu za shodno da se pojave na ovom događaju. Drakulić je naglasio da ovaj put neće pričati o makroekonomiji, inflaciji, i ostalim temama koje brinu privrednike, već će se osvrnuti na tri sada aktuelne teme. Prva je isticanje jednogodišnjeg moratorijuma koji je NBS napravila sa bankarskim sektorom, i ponašanje domaćih banaka i uvećanje njihovog profita koji ne zaobilazi ni najsiromašnije građane ove zemlje. Od isteka moratorijuma neke domaće banke prekoračenje na tekućim računima građana naplaćuju 39%-40%, što je nedopustivo i veliki udar na budžet najsiromašnijih građana. Druga tema je najavljivanje resorne ministarke energetike za novo povećanje električne energije. Srpska privreda u ovom trenutku plaća električnu energiju na nivou privreda Evropske unije, a proizvodna cena struje u Srbiji je 4 puta manja što govori i značajno uvećanje profita EPS-a u prvih 6 meseci 2023. godine. I treća značajna tema je korupcija u Srbiji koja je ušla u sve pore društva i koja čini skoro 5% srpskog BDP-a. Predsednik Drakulić je istakao da ćemo ovu godinu uz sva
povećanja završiti sa inflacijom od 8% i podsetio da, kada bi se bolje upravljalo Srbijom, Srbija bi, sa svojih skoro 7 miliona stanovnika, mogla da bude lider u regionu, zahvaljujući svojim prirodnim resursima, navodi se u saopštenju Poslovnog kluba Privrednik.