Svetski naftni kongres, najveći globalni skup naftaša, biće održan u Kanadi, u gradu Kalgariju od 17. do 21. septembra ove godine.

Reč je o prestižnom energetskom forumu kojem prisustvuju predstavnici država i vlada energetskih lidera u oblasti nafte i gasa, zatim vodeće kompanije koje posluju u ovoj oblasti, kao i eksperti koji će diskutovati o izazovima i mogućnostima upravljanja svetskim naftnim i energetskim resursima u izazovnim globalnim okolnostima i okolnostima energetske tranzicije.

Svetski naftni kongres održava se svake tri godine u zemljama članicama Svetskog naftnog saveta, a ovogodišnji 24. po redu pod temom „Tranzicija energije: Put do nule“ biće organizovan kroz strateške i tehničke sesije, panele, ali i sajamsku manifestaciju na kojoj će učestvovati više od 200 međunarodnih izlagača.

Očekuje se da će Kongres privući više od 5.000 delegata iz više od 100 zemalja, 50 ministarskih delegacija, 700 stručnih govornika i 800 predstavnika medija iz celog sveta. Oko 15.000 posetilaca je već registrovalo svoje prisustvo. Sa kompanijama članicama iz 60 zemalja širom sveta, Svetski naftni kongres okuplja čak 95 odsto svetske proizvodnje i potrošnje nafte i gasa.

Kongresu će i ovaj put prisustvovati delegacija Nacionalnog naftnog komiteta Srbije, a očekuju se susreti sa međunarodnim delegacijama koji će biti važni za razmenu znanja i iskustava u oblasti nafte i gasa.