Тrka za ozdravljenje ( Race for the Cure) i ove godine po peti put za redom, održaće se 16. septembra i okupiće veliki broj stručnjaka, predstavnika pacijenata, poznatih ličnosti  i sportista, koji će svojim učešćem u ovoj manifestaciji podsetiti na značaj preventivnih pregleda i brige o sopstvenom zdravlju. Cilj ove akcije je da okupi osobe koje su preživele bolest i njihove prijatelje, kako bi podržali akciju o podizanju svesti u borbi protiv raka dojke  ali i i odali počast onima koji su izgubili bitku sa ovom teškom bolešču, saopštili su organizatori.

Rak dojke najučestalija maligna bolest kod žena. U Srbiji se svake godine otkrije približno 4.600 žena sa nekim oblikom raka dojke. Na žalost, poražavajuće brojke o smrtnosti naših žena od raka dojke, još nas svrstavaju u sam vrh liste evropskih zemalja.

Jasmina Lukić  koordinator Trke za ozdravljenje (Race for the Cure) istakla je da  je jedan od ciljeva ove manifestacije,  apel državnim institucijama  da svim pacijentima u Srbiji, obezbede nove, neophodne terapije za odredjen tip raka dojke o trošku Fonda  za zdravstveno osiguranje, a koje se već primenjuju svuda širom Evrope. Ona je istakla da u okviru ove akcije  prikupljaju sredstva za  fond Pink poklon pažnje za žene koje se leče pri kliničkim centrima  i onkološkim dispanzerima u Srbiji. Ove godine predvidjeno je da se ovim poklonima  obraduje hiljadu žena.

Dr Mirjana Branković Magić, predsednik Udruženja Evropa Dona Srbija istakla je nekoliko aktivnosti ovog Udruženja predvidjenih do kraja ove godine. Medju njima su podkasti sa lekarima iz oblasti onkoloogije koji pružaju savete u vezi sa rakom dojke, saradnja sa  Društvom Srbije za borbu protiv raka i Udruženjem pacijenata obolelih od melanoma,  a u okviru projekta Podrška prevenciji malignih bolesti (karcinom dojke od prevencije do lečenja). Tim povodom biće organizovane tribine i ulični događaji  sa ciljem podizanja svesti o značaju prevencije, ranog otkrivanja i adekvatnog lečenja raka dojke, u više gradova u Srbiji. Predviđena je i priprema i štampa jednog broja časopisa Rak koji će podržati aktivnosti Evropa Done Srbija.  Govoreći o aktivnostima Evropa Dona Srbija, dr Magić je naglasila da je ovo udruženje učesnik regionalnog projekta finansiranog od strane Think Pink Europe, Belgija, a u planu Udruženja su mamografska snimanja u romskoj populaciji na širem području Beograda, kod žena iznad 40-te godine starosti.

Dr Dragana Jovićević sa Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije podržala je akciju Trka za zdravlje i napomenula je da istraživanja pokazuju da redovna fizička aktivnost smanjuje rizik od raka dojke, raka debelog creva, raka materice i raka pluća. Fizička aktivnost tokom i nakon tretmana maligne bolesti, može smanjiti neželjene efekte terapije, kasne neželjene efekte lečenja, rizik od povratka bolesti, rizik od pojave nove maligne bolesti ili drugih hroničnih nezaraznih bolesti. Nedostatak fizičke aktivnosti prepoznat je kao jedan od vodećih faktora rizika koji globalno dovodi do 3,2 miliona smrtnih slučajeva godišnje. Važan je faktor rizika za nastanak hroničnih nezaraznih bolesti kao što su kardiovaskularna oboljenja, dijabetes i maligne bolesti.