(Foto: Nemanja Miščević)

(Foto: Nemanja Miščević)

 Miloš Pešić: Svaki naš doprinos je značajan i može doneti promene u društvu

Trag fondacija ove godine šesnaesti put dodeljuje VIRTUS nagradu za filantropiju. Cilj ove prestižne nagrade je da podrži kompanije, mala i srednja preduzeća i pojedince, koji su tokom prethodne godine činili dobra dela, pokretali filantropske inicijative i tako doprinosili razvoju zajednica.

Prošle godine, Nagrada za mlade filantrope pripala je Milošu Pešiću, osnivaču Fondacije „JEDAN POSTO“ iz Beograda. Motivisan željom da podstakne druge ljude da se uključe u filantropske aktivnosti, Miloš je 2018. godine osmislio “princip 1%”, koji podrazumeva da svako može da dâ makar mali doprinos. Naime, ako ljudi izdvoje simboličnih 1 odsto vremena, znanja ili novca, zajedno mogu pokrenuti pozitivne promene u svom okruženju. U skladu sa tim principom, Miloš je na volonterskoj bazi pokrenuo Fondaciju „JEDAN POSTO“, sa idejom da kreira podsticajno okruženje za razvoj mladih talenata, kako bi im pokazao da su njihovi uspesi i trud prepoznati, i motivisao ih da ostanu u Srbiji. Fondacija je do sada, u okviru 40 projekata, podržala preko 300 mladih naučnika, istraživača, inovatora i umetnika, od učenika osnovne i srednje škole do studenata.

„Svako od nas ima neke lične i profesionalne ciljeve kojima teži u životu i nastoji da ih ostvari. Međutim, mislim da je važno i ono što pružamo ljudima koji nas okružuju i zajednici. Želim da ohrabrim što veći broj građana da daju svoj doprinos i da im poručim da koliko god im se on činio malim, značajan je i može biti deo društvene promene. Fondacija „JEDAN POSTO“ ima za cilj da pruži podršku mladim talentovanim ljudima u Srbiji da otkriju i ostvare svoje talente, ideje i potencijale. Na kraju svakog projekta, kada pogledamo mlade koju smo podržali i njihovo zadovoljstvo, znamo da svoje ciljeve uspešno ostvarujemo. Ja ću nastaviti, kroz fondaciju, da pomažem mladim talentima Srbije, jer to smatram svojom životnom misijom“, izjavio je Miloš Pešić.

Miloš je VIRTUS nagradu dobio za svoje aktivnosti realizovane tokom 2021. godine, kada je na njegovu inicijativu sprovedeno 10 projekata podrške mladim talentima, odnosno podržano 38 polaznika Centra za talente, kao i jedan ekološki projekat, u okviru kojeg je zasađeno 75 borova. Ukupan obim podrške i donacija za mlade talente Fondacije u 2021. godini iznosio je 1.178.000 dinara, prikupljenih putem doprinosa prijatelja, saradnika i ostalih donatora prisutnih u zajednici.

Kroz projekat „Nagrade mladim talentima za ostvarene rezultate na međunarodnim takmičenjima“, upućuje se podrška mladim ljudima, koji su se istakli svojim radom, zalaganjem i rezultatima. Svakog decembra, nagrade se deca iz cele Srbije, koja su osvajala medalje na međunarodnim naučnim olimpijadama i takmičenjima u prirodnim i društvenim naukama, novčanim donacijama – vidom podrške njihovom daljem radu i edukaciji. U decembru 2020. godine, nagrađeno je ukupno 48 srednjoškolaca koji su osvojili ukupno 78 medalјa u toj godini, a godinu dana kasnije nagrađena su 54 srednjoškolca, koja su osvojila ukupno 99 medalјa u toj godini. U decembru 2022. godine, nagrađeno je 75 osnovaca i srednjoškolaca koji su osvojili ukupno 107 medalja u protekloj godini.

S ciljem da ukaže na značaj očuvanja životne sredine, Miloš je 2019. godine pokrenuo ekološki projekat sadnje drveća „Drvo za budućnost“. U saradnji sa službom Gradskog Zelenila dva puta godišnje organizuju se akcije sadnje drveća u parkovima ili na drugim zelenim gradskim površinama (u Zvezdarskoj šumi, na Tašmajdanu, Kalemegdanu, u Karađorđevom parku, u Parku prijateljstva, na savskom keju, ali i u krugu Kliničkog centra u Nišu). U ove akcije sadnje se može uključiti svako ko želi da donira i posadi svoje drvo, a omogućeno je da svako drvo ima oznaku na kojoj je ugravirano ime osobe koja je donirala ili kojoj je drvo posvećeno. Kroz ovaj projekat, u 9 akcija posađeno je ukupno 387 stabala.

Nominacije za VIRTUS nagradu za filantropiju za 2022. godinu mogu se dostaviti do 14. februara, a više informacija može se pronaći na sledećem linku: www.tragfondacija.org/virtus-nagrada.