Kristina Doroš, viša potpredsednica i regionalna menadžerka za centralnu i jugoistočnu Evropu (Foto: VISA)

Kristina Doroš, viša potpredsednica i regionalna menadžerka za centralnu i jugoistočnu Evropu (Foto: VISA)

Kotor, juna – Budućnost novčanih transakcija, jačanje različitih metoda beskontaktnih plaćanja, podrška malim i srednjim preduzećima i implementacija veštačke inteligencije u digitalne finansijske tokove samo su neke od tema koje su razmatrane na Visa SEE Business Forumu 2024. Održana u Kotoru, godišnja konferencija posvećena tehnološkim inovacijama u platnim sistemima i finansijskoj inkluziji, okupila je preko 120 istaknutih predstavnika finansijske industrije širom šest tržišta Jugoistočne Evrope, uključujući klijente i stručnjake iz kompanije Visa širom sveta.

Neki od ključnih trendova u modernim plaćanjima za Jugoistočnu Evropu pokazuju da su bezgotovinska plaćanja širom regiona porasla za 30% u 2023. godini, uz porast od 74% u tokenizovanim transakcijama. Takođe je zabeležen porast od 16% u broju prodajnih mesta koja koriste POS sisteme.

“Visa je prisutna na tržištu jugoistočne Evrope preko 40 godina. Naši zajednički napori sa vladama, regulatornim telima, finansijskim institucijama i partnerima rezultirali su značajnim postignućima u razvoju digitalne ekonomije regiona. Uvođenjem 15 miliona novih Visa kartica širom tržišta Centralne i Jugoistočne Evrope, broj Visa kartica u upotrebi povećan je za 14% u poređenju sa 2022. godinom. Posvećeni smo daljem širenju mreže prihvatanja za jednostavna i sigurna digitalna plaćanja u Jugoistočnoj Evropi, kao i promociji digitalne transformacije lokalne ekonomije kroz inovacije”, rekla je Kristina Doroš, viša potpredsednica i regionalna menadžerka za centralnu i jugoistočnu Evropu.

Učesnici konferencije razgovarali su o digitalnom napretku regionalne zajednice, dok su predstavnici kompanije Visa predstavili značajne rezultate postignute tokom četiri decenije poslovanja u regionu Jugoistočne Evrope.

Ana Drašković, potpredsednica i generalna direktorka kompanije Visa za jugoistočnu Evropu (Foto: VISA)

Ana Drašković, potpredsednica i generalna direktorka kompanije Visa za jugoistočnu Evropu (Foto: VISA)

„Nastavljamo da inoviramo i osnažujemo korisnike digitalnim, sigurnim transakcijama, igrajući ključnu ulogu u modernizaciji plaćanja u regionu. Drago mi je što je naš ovogodišnji Forum upravo to postigao – da uveri klijente i naše partnere da se industrija plaćanja razvija brže nego ikada, a da se i mi razvijamo zajedno s njom, pružajući im beskrajne mogućnosti da svoje poslovanje unaprede i učine konkurentnim, istakla je Ana Drašković, potpredsednica i generalna direktorka kompanije Visa za jugoistočnu Evropu.

Visa je takođe predstavila nove funkcije kartica i digitalne inovacije koje će potrošačima i trgovcima omogućiti personalizovane, praktičnije i sigurnije načine plaćanja u budućnosti. Visa Pay omogućava bankama brzo implementiranje novih inovativnih rešenja, uključujući digitalno izdavanje, iniciranje plaćanja, plaćanje dodirom, upravljanje prevarama i rizicima, platforme za digitalne novčanike i još mnogo toga. Visa Flexible Credential omogućava korisnicima da menjaju kako i kada žele načine plaćanja jednom istom karticom. Visa Payment Passkey potvrđuje identitet bez prekida transakcije pri odjavljivanju i povećava sigurnost dok smanjuje smetnje prilikom plaćanja na mreži, na bilo kom uređaju ili veb lokaciji, širom sveta.