Autor: Radojka Nikolić

Terasa Oleander, hotel Esplanade u Zagrebu, deo terase koja se prostire na 1.000 kvadratnih metara (Foto: Arhiva hotela Esplanade)

Hotel Esplanade u Zagrebu: Terasa Oleander prostire se na 1.000 kvadratnih metara (Foto: Arhiva hotela Esplanade)

“Na terasi Oleander, hotela Esplanade, završava Balkan i počinje Evropa”. Tu intrigantnu rečenicu izgovorio je, ko bi drugi do – čuveni Miroslav Krleža. Osim te formulacije, ništa dalje nije elaborirao, jer je verovatno smatrao da je sve dovoljno jasno.

Veliki hrvatski (i nekad jugoslovenski) književnik – Krleža, bio je čest gost hotela Esplanade, sa suprugom Belom. U vreme lepih dana na terasi Oleander, a kad zahladi, u baru hotela…

No, ta čuvena Krležina formulacija za slavan hotel Esplanade, nedavno je ponovo izgovorena u Zagrebu: 28. februara 2024. na regionalnoj R:ED konferenciji o nekretninama. Na nju je podsetio jedan od učesnika panela, najavljujući predstojeću rekonstrukciju kultnog hotela Esplanade i Oleander terase, koja uskoro treba da počne.

Već duže od dve decenije vlasnik hotela Esplanade je austrijska WSF Grupa (vlasnik biznismen Herbert Haselbacher) koja je zagrebački hotel preuzela 2002. godine i odmah obavila neophodnu rekonstrukciju do 2004. Od tada je hotel prolazio kroz različite etape, pa i kroz loše poslovanje, a delimično je bio oštećen i u zemljotresu početkom 2020. godine. Na sreću, ništa kapitalno nije srušeno u ovom istorijskom zdanju koje postoji gotovo jedan vek (u aprilu 2025. godine proslavlja sto godina postojanja).

Za rekonstrukciju zagrebačkog hotela Esplanade, u Hrvatskoj je emitovana obveznica u avgustu prošle godine, a domaći investitori su odmah sve kupili: vrednost je 15 miliona evra, dospeće u januaru 2026. godine. Obveznicu je emitovala firma Esplanade Oleander, u čijem je vlasništvu hotel Esplanade. Kako je tada zvanično objašnjeno, obveznica je izdata da bi se zamenio dug-kredit koji ima varijabilnu stopu jer, kako je euribor počeo da raste, otplata je postala sve teža. Novi dug, posle izdavanja obveznice, biće sa fiksnom kamatnom stopom, što će omogućiti bolju predvidivost troškova. Kako su tada objasnili predstavnici hotela, ovaj plasman obveznice je, istovremeno, predstavljao i test zainteresovanosti investitora, pa se pokazalo da legendarni hotel predstavlja pravu dragocenost od koje nema odustajanja.

Kako i da se odustane, kad je hotel Esplanade i danas važna istorija i svedok vremena: izgrađen je za 26 meseci i otvoren 22. aprila 1925. za putnike luksuznog voza Orient Express. Ondašnja bogata elita, koja je putovala vozom, mogla je jednu od pauza da napravi u Zagrebu, u jednako luksuznom hotelu kao što je i sam voz. Zato je hotel Esplanade i napravljen blizu železničke stanice – kolodvora, na prostranoj poljani i dobio ime Esplanade, što u izvornom obliku znači “polje”. Okružen je parkom, velikom fontanom i Oleander terasom, površine čak 1.000 metara kvadratnih. Arhitektura je u stilu poznatom kao Belle Epoque, a oko hotela su ubrzo nastale građevine u secesijskom stilu. I danas se vidi kako se sve uklapa u lepu arhitektonsku celinu.

Deo terase Oleander 29. februara 2024. (Foto: R. Nikolić)

Deo terase Oleander 29. februara 2024. (Foto: R. Nikolić)

Hotel Esplanade je vrlo brzo postao pojam luksuznog hotelijerstva. Ispunjen šarmom ondašnjih gospodskih slojeva, pretvorio se u centar društvenog života Zagreba.

Kada smo nedavno, 29. februara, posetili Esplanade, ljubazna domaćica hotela pokazala nam je čuvene dvorane u prizemlju hotela, među kojima je i veličanstvena Smaragdna dvorana koja može da primi više od 300 zvanica za sve – od gala večera, venčanja do konferencija. Izgled dvorane je autentično zadržan, a svaka rekonstrukcija do sada je pažljivo rađena. Sačuvan je i isti mermer, kao i dekoracija dvorana: Istanbul, Pariz, Venecija i drugih.

U arhivama i prigodnim prospektima hotela Esplanade koje smo dobili, ostaje svedočanstvo o vremenu i životu u ovoj raskošnoj građevini tokom prošlog veka. To je mesto gde su odsedale najpoznatije ličnosti ovoga sveta, od političara do muzičara i glumaca: kralj Čarls, princeza Ana, Žozefina Beker, Ričard Barton i Elizabet Tejlor, Artur Miler, Lorens Olivije, Toni Bler, Hilari Klinton, Emanuel Makron, princ Albert od Monaka, Šakira, Enrike Iglesijas i mnogi, mnogi drugi.

I kada je prestao da saobraća Orient Express, hotel Esplanade je ostao pojam luksuza i prestižnog mesta i jedna od najvažnijih atrakcija Zagreba: ulazi se kao u muzej bogate prošlosti i obećavajuće sadašnjosti. Rekonstrukcija Oleander terase samo što nije počela, na zadovoljstvo i onih koji su posetili ovaj kultni hotel i onih koji će tek doći.

Fontana u parku ispred hotela Esplanade 29. februara 2024. (Foto: R. Nikolić)

Fontana u parku ispred hotela Esplanade 29. februara 2024. (Foto: R. Nikolić)

Hotel Esplanade tridesetih gdina prošlog veka (Foto: Arhiva hotela Esplanade)

Hotel Esplanade tridesetih godina prošlog veka (Foto: Arhiva hotela Esplanade)

Bar hotela Esplanade u prizemlju (Foto: R. Nikolić)

Bar hotela Esplanade u prizemlju (Foto: R. Nikolić)

Smaragdna dvorana za konferencije, proslave, venčanja...(Foto: R. Nikolić)

Smaragdna dvorana za konferencije, proslave, venčanja…(Foto: R. Nikolić)

Mermerno stepenište hotela Esplanade (Foto: R. Nikolić)

Mermerno stepenište hotela Esplanade (Foto: R. Nikolić)

 

Ulaz u hotel Esplanade (Foto: R. Nikolić)

Ulaz u hotel Esplanade (Foto: R. Nikolić)

 

Čaj u baru hotela Esplanade - cena 4,90 evra (Foto: R. Nikolić)

Čaj u baru hotela Esplanade – cena 4,90 evra (Foto: R. Nikolić)

Za uspomenu - ja na ulazu u hotel Esplanade 29. februara 2024. (Foto: R. Nikolić)

Za uspomenu – ja na ulazu u hotel Esplanade 29. februara 2024. (Foto: R. Nikolić)