Piše: Radojka Nikolić

Prevare, krađa identiteta, krađa tekstova, plagijati, dodeljivanje „nagrada“, tj. lažnih priznanja koja se naplaćuju, pozivanje na poznato ime ili dela sa reputacijom – to je sada naša svakodnevica. Internet i društvene mreže su samo povećale broj žrtava prevara, ali se ne odustaje ni od klasičnog oblika: pozivanje telefonom i saopštavanje da ste baš vi uspešna preduzetnica koja je dobila godišnju nagradu!

I, evo, prevaranti – lovci na tuđ novac – sad su stigli i do mene, odnosno do Magazina Biznis, da u moje ime, tj. u ime Magazina Biznis, dodeljuju „kristalni globus“ najuspešnijim preduzetnicama! Razume se, uz „nadoknadu za izradu globusa“. Cena različita – od 90.000 dinara, može i naviše, može i naniže, kako se ko cenjka.

O čemu je reč? O tome da su me pre nekoliko dana kontaktirale mejlom, a potom i telefonom, preduzetnice koje su primile telefonske pozive, upravo sa tom pričom da ih je neko, u ime mog Magazina Biznis, zvao telefonom, saopštio da su „srećne dobitnice“ godišnjih nagrada za koje treba da plate određenu nadoknadu. Kažu mi preduzetnice da su ih pozivale ženske osobe i da su bile veoma uporne u objašnjenjima u vezi sa dodeljivanjem „nagrade“…

Sva je sreća da su neke preduzetnice posumnjale, pa su me kontaktirale i shvatile da je u pitanju prevara. Zato i upućujem ovo upozorenje: ne dodeljujem kristalni globus! Ni ja lično, ni Magazin Biznis! Nemam nikakve veze sa tim i neko očigledno zloupotrebljava reputaciju i brend Magazina Biznis.

Nemojte da nasedate, reč je o lažnim priznanjima. Reč je samo o tome da neko uzme novac od preduzetnica, što je, zapravo, pljačka. Prema mojim dosadašnjim informacijama, u ovom pokušaju krađe targetirane su samo preduzetnice.

Uzdam se u to da su preduzetnice dovoljno pronicljive i da neće olako prihvatati takve lažne ponude o izmišljenim „nagradama“.  Ne samo ovoga puta, već i inače, jer se prevaranti množe na raznim nivoima.