Dr Ognjen Pribićević na Zimskom Vivaldi forumu, 6. decembra 2023. Predavanje na temu: Dobit iz "tuđe" nevolje (Foto: NIkić, Mokrogorska)

Dr Ognjen Pribićević na Zimskom Vivaldi forumu, 6. decembra 2023. Predavanje na temu: Dobit iz “tuđe” nevolje (Foto: NIkić, Mokrogorska)

Kako ne pogrešiti po drugi put? Devedesetih godina smo napravili katastrofalnu grešku jer nismo shvatili poruku rušenja Berlinskog zida, a šta se danas dešava?

Ovim pitanjima Ognjen Pribićević, naučnik i bivši ambasador otvorio je temu svog predavanja na Zimskom Vivaldi forumu koji se od održava od 6. do 8. decembra na Mokroj Gori, u organizaciji poslovne škole Mokrogorska. Pod glavnim naslovom foruma „Spremnost na promene“, dr Pribićević je, odgovarajući na našu enigmatičnu stvarnost, podsetio da „ratom u Ukrajini nastaje potpuno novi svet koji ne možemo precizno definisati“ i pojasnio:

„Na prvi pogled, urušava se dosadašnji međunarodni poredak u kom su SAD pobedile u hladnom ratu. Ali, i u ovom novom svetu, SAD je i dalje najveća, glavna svetska sila, drugačija nego posle hladnog rata. Amerika i dalje ima najjače oružje i nastavlja svoju dominaciju kao nuklearna sila“.

Dr Pribićević dodaje da je tu i Rusija, pa Kina, ali i dalje ostaje dominacija Amerike. Prema proceni dr Pribićevića, period pred nama je period rata i nasilja i između država i unutar država.

„Našu svakidašnjicu prati urušavanje ljudskog kapitala, odnosno nedovoljna sposobnost ljudi da donose racionalne odluke. Izbeglički talasi su počeli od Arapskog proleća pre više od jedne decenije, Rusija je počela rat u Ukrajini, urušava se sistem obrazovanja: 82% mesta na Univerzitetu u Prinstonu, popunjava 2% najbogatijih“, naveo je dr Pribićević i postavio pitanje – Gde će Srbija? U takvim situacijama je presudna geografska pozicija države, smatra dr Pribićević:

„Prva stvar koju treba gledati je – geografija. Kad počnu ratovi, a ratovi su svuda oko nas, tada je najvažnija geografija. Mi smo na Balkanu koji Zapad smatra svojom interesnom sferom i to treba da bude glavni razlog našeg opredeljenja. Sjedinjene Američke Države su jedina zemlja na planeti koja je sama sebi dovoljna. Uprkos problemima koje imamo zbog Kosova i Metohije, naše mesto je na Zapadu. Da li se pogrešno krećemo? Iako je izbor mnogo komplikovaniji nego devedesetih, danas su poruke jasne, i ne verujem da možemo da napravimo istu grešku”, smatra dr Pribićević.

Odgovarajući na pitanje da li je moguć raspad Evropske unije, dr Pribićević je rekao da je EU stvorena kao mirovni projekat i da zbog toga, iako ulazi u veliku krizu, ne treba očekivati nestajanje Unije.

 

Svečana dodela diploma Mokrogorska Executive MBA

 

Dobitnici diploma Mokrogorska Executive MBA sa profesorima Dejanom Petrovićem i Vladimirom Vučkovićem

Dobitnici diploma Mokrogorska Executive MBA sa profesorima Dejanom Petrovićem i Vladimirom Vučkovićem

Prvog dana Zimskog Vivaldi foruma svečano su uručene diplome Mokrogorska Executive MBA programa. Profesori Dejan Petrović i Vladimir Vučković podsetili su na činjenicu da se znanje kojim se stiču ove diplome zasniva na najvišim globalnim standardima za menadžere, ali koja su lokalno primenjiva: “Ovaj program se razvijao tokom godina, ali je ostao vodeći program za edukaciju menadžera na najv,išim rukovodećim funkcijama”, rekao je dr Vučković prilikom uručivanja diploma grupi studenata koja u prethodnoj godini završila se obaveze koje MEMBA program predviđa.