Isidora Stojanović, Marija Babić, Marina Papadakis. generalni sekretar UBS i Slađana Sredojević

Isidora Stojanović, Marija Babić, Marina Papadakis. generalni sekretar UBS i Slađana Sredojević

Isidora Stojanović , Djordje Ostojić iz Novog Sada i Tijana Zlatić iz Čačka  osvojili su prva tri mesta na ovogodišnjem takmičenju u Evropskom kvizu novca u  Srbiji. Najboljim učenicima i njihovim profesorima – mentorima u Udruženju banaka Srbije uručene su 27. aprila prigodne nagrade i poklon-vaučeri, a najlepše ih tek čeka, to je učešće na finalu Evropskog kviza novca 15 i 16. maja u Briselu gde će se takmičiti učenici iz cele Evrope. Isidora i Tijana će činiti tim Srbije, a odlazak i boravak u Briselu njima i mentorima omogući će Udruženje banaka Srbije.

Evropski kviz novca je najveće takmičenje širom Evrope koje ima za cilj unapređenje finansijske pismenosti među učenicima od 13-15 godina. Pokrenut 2017. godine od strane nacionalnih udruženja banaka, pa i Udruženja banaka Srbije, i pod koordinacijom Evropske bankarske federacije. Evropski kviz novca je jedna od mnogih aktivnosti bankarskog sektora usmerenih ka doprinosu društvu organizovanih u 30+ zemalja tokom Evropske nedelje novca, koja se održava u martu svake godine.

Kroz brojne inicijative i aktivnosti, cilj nam je uključivanje svih ciljnih grupa i unapređenje njihovih finansijskih veština.

“Za svakog pojedinca, ali i za celo naše društvo važno je da dobro poznajemo upravljanje novcem, da prepoznamo kada su finansijske prilike pred nama, a kada ulazimo u finansijski rizik. Zbog toga Udruženje banaka tradicionalno organizuje Evropski kviz novca kao deo šire akcije za podizanje finansijske pismenosti u našem društvu”, izjavila je na dodeli priznanja najboljim takmičarima Marina Papadakis, generalni sekretar Udruženja banaka Srbije.

Koordinator Evropskog kviza novca za Srbiju, dr Sladjana Sredojević, specijalista za obrazovanje u Udruženju banaka, istakla je značaj sistemske podrške koju ovoj evropskoj inicijativi pruža Ministarstvo prosvete Republike Srbije usled čega interesovanje učenika i učešće škola raste. U Evropskom kvizu novca ove godine učestvovalo je 767 učenika iz 63 škole širom Srbije. Najveće interesovanje za ovu temu pokazali su đaci Ekonomske škole iz Čačka sa čak 44 takmičara.