Anton Čerepanov, finansijski direktor kompanije NIS: U prvom kvartalu ove godine finansijski rezultati su slabiji nego oni iz istog perioda 2022. godine, ali je to očekivano jer se poredimo sa vrlo specifičnim periodom u kom su i cene nafte bile rekordne, a uz to je bila povećana i potražnja

Anton Čerepanov, finansijski direktor kompanije NIS: U prvom kvartalu ove godine finansijski rezultati su slabiji nego oni iz istog perioda 2022. godine, ali je to očekivano jer se poredimo sa vrlo specifičnim periodom u kom su i cene nafte bile rekordne, a uz to je bila povećana i potražnja

Kad imamo u vidu sve ograničavajuće faktore za poslovanje, koji su se preneli iz prethodne godine na početak 2023., moramo biti zadovoljni ostvarenim rezultatima NIS-a u prvom ovogodišnjem kvartalu – i kada je reč o finansijskim ostvarenjima i kada je reč operativnim pokazateljima. Finansijski rezultati su slabiji nego oni iz istog perioda 2022. godine, ali je to očekivano jer se poredimo sa vrlo specifičnim periodom u kom su i cene nafte bile rekordne, a uz to je bila povećana i potražnja, ocenjuje Anton Čerepanov, finansijski direktor kompanije NIS u intervjuu za naš portal.

O tome šta je karakterisalo uslove poslovanja kompanije NIS u prvom kvartalu ove godine i sa kakvim izazovima su se susretali, finansijski direktor kompanije NIS kaže:

I u ovom kvartalu, kao i tokom prošle godine, poslujemo u kompleksnim uslovima na tržištu. Pre svega, reč je o visokoj volatilnosti i neizvesnosti kada je reč o cenama nafte na svetskom tržištu. Takođe, suočeni smo sa najavama recesije ili, u najmanju ruku, stagnacije globalne ekonomije u ovoj godini, što makroekonomske prilike čini složenim. To se prenosi i na tržište nafte i naftnih derivata u svetu, a kad je reč o Srbiji i pojedinim drugim državama, i dalje postoje određena ograničenja koja se tiču regulisanja cena na tržištu.

Koliko ta ograničenja utiču na poslovanje NIS-a?

Najbolje je, razume se, da cene na tržištu reguliše ponuda i potražnja, ali su posebne ekonomske okolnosti nametnule ograničenja. U Srbiji je, na primer, na početku godine važila i zabrana izvoza dizela, ali je ta mera u međuvremenu ukinuta.

Ali, kad govorimo o situaciji na globalnom tržištu, poznato je da je u prvom kvartalu ove godine došlo do pada cena nafte u odnosu na isti kvartal prethodne godine. Prosečne cene su 20 odsto niže u poređenju sa prvim tromesečjem 2022. godine, za naftu tipa Brent. Takođe, opala je i potrošnja motornih goriva od oko 2,5 odsto u Srbiji, kao i u BiH, Bugarskoj, Mađarskoj… Ovaj pad je bio očekivan jer je zbog povećane potrošnje prošle godine, došlo do stvaranja zaliha što je uvećalo potrošnju. Jednostavno, ljudi su strahovali od potencijalnih nestašica i pravili su zalihe.

 Kako se u takvim uslovima obezbeđuje stabilnost tržišta?

Nama je jedan od prioriteta da garantujemo uredno snabdevanje tržišta svim vrstama naftnih derivata, odnosno da damo puni doprinos energetskoj stabilnosti Srbije. Tako smo, na primer, u Rafineriji nafte Pančevo preradili 956 hiljada tona sirove nafte i poluproizvoda, što je bolji rezultat od onog koji je ostvaren u prvom tromesečju 2022. godine. Takođe, jedan od prioriteta nam je i socijalna stabilnost naših zaposlenih i u tome smo uspeli.

Kao što ste pomenuli, u prvom ovogodišnjem kvartalu, NIS grupa beleži pad u proizvodnji nafte i gasa i pad obima prometa naftnih derivata. Kako to tumačite?

Da, proizvodnja jeste pala tri odsto u poređenju sa prvim kvartalom 2022. godine, ali smo mi ispunili planove koje smo zacrtali za prvo tromesečje ove godine. Naime, taj pad proizvodnje je sasvim razumljiv imajući u vidu da u Srbiji radimo na naftnim i gasnim poljima koja su u zreloj fazi eksploatacije i kod kojih su potrebna značajna ulaganja. Na osnovu toga smo i napravili planove koje ostvarujemo: u prvom kvartalu ove godine izbušili smo 15 i u rad pustili 10 razradnih bušotina. Kao i do sada, NIS grupa ulaže značajna sredstva u oblast istraživanja i proizvodnje nafte i gasa kako bi očuvala trenutni nivo proizvodnje.

Od ukupno investiranih 6,5 milijardi dinara u prvom kvartalu, mi smo 5 milijardi dinara uložili u istraživanje i proizvodnju. Uz to, realizujemo i druge projekte među kojima su i nabavka dva nova bušeća postrojenja koja će nam doneti veću fleksibilnost i brzinu.

Istraživanje nafte u Srbiji: „Mi realizujemo i različite projekte na polju Velebit i Iđoš i od tih polja u narednim godinama očekujemo da nam donesu stabilnost u proizvodnji nafte i gasa u Srbiji na duži period“, navodi Anton Čerepanov

Istraživanje nafte u Srbiji: „Mi realizujemo različite projekte na polju Velebit i Iđoš i od tih polja u narednim godinama očekujemo da nam donesu stabilnost u proizvodnji nafte i gasa u Srbiji, na duži period“, navodi Anton Čerepanov

To znači da u Srbiji ima još nafte i gasa u nalazištima?

Mi realizujemo i različite projekte na polju Velebit i Iđoš i od tih polja u narednim godinama očekujemo da nam donesu stabilnost u proizvodnji nafte i gasa u Srbiji na duži period. Ali, osim u Srbiji, mi realizujemo i istraživanja u Rumuniji i BiH i videćemo kakve ćemo rezultate ostvariti u koncesijama koje tamo imamo. U svakom slučaju, i u narednom periodu imaćemo značajne investicije u ovom segmentu poslovanja koji spada u naš osnovni biznis.

Kakva su očekivanja od tih investicija, posebno od  istraživanja proizvodnje nafte i gasa?

Početkom ove godine NIS je započeo novi veliki investicioni ciklus. Mi planiramo da dupliramo iznos od prošle godine, kada smo investirali više od 20 milijardi dinara. Reč je o investicijama koje će postaviti temelj daljeg razvoja NIS grupe u narednom periodu, ali i o ulaganjima koje će doprineti pokretanju domaće privrede. Kao što smo već pomenuli, investiraćemo u naš osnovni biznis, ali i u projekte iz oblasti energetike.

Nama je važno da je tržište uredno snabdeveno svim vrstama goriva, da smo doprineli stabilnosti, kao i da NIS jedini garantuje povlašćenu cenu goriva za poljoprivrednike. A da bismo sve to ostvarili, mi nastavljamo da radimo na modernizaciji naše maloprodajne mreže i usluga i to je jedan od prioriteta našeg novog investicionog ciklusa.

Pored toga, planiramo projekte i ulaganja u oblasti petrohemije, odnosno jačanje sinergije sa petrohemijskim sektorom. Imaćemo  značajne investicije u ekološke projekte jer želimo da doprinesemo unapređenju zaštite životne sredine u Srbiji. Takođe, važna oblast za dalja ulaganja je i digitalizacija NIS-a na svim nivoima, jer će nam digitalizacija procesa omogućiti da radimo efikasnije, brže i bezbednije.

U svakom slučaju, ovaj investicioni ciklus je nova faza u našem razvoju, čime ćemo postaviti temelje za dugoročnu stabilnost kompanije, ali i za privredu cele zemlje, jer je NIS među vodećim domaćim investitorima, izvoznicima i poslodavcima.

 Kakva će biti snabdevenost tržišta naftnim derivatima u ovoj godini, imajući u vidu ograničenja u kojima vaša industrija posluje?

Naša kompanija je prošle i ove godine pokazala da može efikasno da odgovori na brojne izazove i da obezbedi stabilnost tržišta. U oblasti prerade nafte već ostvarujemo rekorde: modernizovana Rafinerija nafte Pančevo preradila je u prošloj godini oko 4,4 miliona tona nafte, što je rekord u istoriji postojanja te rafinerije. Ti rezultati koje ostvarujemo u oblasti prerade, garant su nastavka takvog poslovanja i u 2023. godini.

Mi nastavljamo sa daljim povećanjem efikasnosti prerade u pančevačkoj rafineriji i sa modernizacijom naših postrojenja, jer nam je stalna modernizacija donela važne rezultate u praksi. Pogledajte samo primer postrojenja za duboku preradu – pušteno je u rad 2020. godine i omogućava nam proizvodnju veće količine najkvalitetnijih i najvrednijih goriva, pre svega dizela.

Ne treba zaboraviti ni investiranje u gasnu elektranu TE-TO Pančevo koju smo prošle godine pustili u rad. To postrojenje proizvodi električnu energiju koju smo upućivali u domaći distributivni sistem, čime je NIS doprineo i elektroenergetskoj bezbednosti Srbije, što je bilo jedno od prioritetnih pitanja u 2022. godini.

Rafinerija nafte Pančevo: „U prvom kvartalu 2023. godine preradili 956 hiljada tona sirove nafte i poluproizvoda, što je bolji rezultat od onog koji je ostvaren u prvom tromesečju 2022. godine“ – ističe Čerepanov

Rafinerija nafte Pančevo: „U prvom kvartalu 2023. godine preradili 956 hiljada tona sirove nafte i poluproizvoda, što je bolji rezultat od onog koji je ostvaren u prvom tromesečju 2022. godine“ – ističe Čerepanov

Šta vidite kao najveće izazove za poslovanje u narednim mesecima i do kraja 2023. godine?

Najveći izazov će svakako biti volatilnost cena. Osim toga, svaka globalna recesija negativno bi uticala na potrošnju nafte i naftnih derivata, a takođe i aktuelna geopolitička situacija predstavlja veliki izazov za poslovanje u ovoj godini. Ali, NIS se i prethodnih godina pokazao kao siguran snabdevač Srbije gorivima. Ove godine ćemo nastaviti sa istom politikom snabdevanja tržišta – to je naša strategija i glavna obaveza.

Istovremeno, pratićemo i politiku države Srbije prema daljem regulisanju cena goriva. Za sada se ide u dobrom pravcu i sve što se na tom planu dešava je prilično izbalansirano.

Ukratko, razmatramo i pripremamo se za svaki mogući scenario i bićemo spremni da reagujemo u slučaju eventualnih poremećaja na tržištu“, najavio je Anton Čerepanov, finansijski direktor kompanije NIS u intervjuu za naš portal.

R. Nikolić