Priča vozača kamiona iz Srbije biće prezentovana na vodećem međunarodnom audio festivalu IFC u Rejkjaviku

 

Epizoda audio dnevnika vozača  „Tura duga osam godina“,  iz prve sezone podkasta Za volanom, uvrštena je u selekciju međunarodnog audio festivala IFC (https://ifc2.wordpress.com/)  koji se od 21. do 24. maja 2023. godine održava na Islandu. Priča vozača kamiona iz Srbije tako će biti prezentovana rame uz rame sa podkastima iz produkcije za BBC, New York Times i Deutschlandfunk Kultur.

“Moj povod za prijavu i učešće u podkastu bilo je negativno iskustvo koje sam doživeo kao vozač kamiona“, kaže Zoran Ivanić, vozač kamiona iz Bijeljine. „Hteo sam, i dobio priliku, da upozorim kolege vozače kako se život iz korena promeni samo u nekoliko trenutaka“.

Marija Kambić, glavna i odgovorna urednica sajta PlutonLogistics (www.plutonlogistics.com), smatra da je pokretanje inovativnog podkasta koji u prvi plan stavlja lične priče bila dobra odluka. “Vratili smo se audio formatu, kao izvornoj formi podkasta. Odlučili smo da mikrofon damo našim čitaocima, čija je profesija toliko autentična da su dodatna pitanja suvišna. Vozač kamiona nije samo zanimanje, već je životni poziv. Koliko je taj poziv živopisan i autentičan govori i prilika da se pojavimo na ovom prestižnom festivalu”, objasnila je Marija Kambić.

Marija Kambić

Marija Kambić

U konkurenciji više od stotinu audio snimaka iz 28 zemalja, ukupno 25 ostvarenja izabrano je za prikazivanje. Na toj prestižnoj listi našla se i podkast epizoda na srpskom jeziku „Tura duga osam godina“. Audio dnevnik vozača Zorana festivalska publika slušaće u društvu ostvarenja vodećih svetskih producenata i autora – nagrađivanog australijskog podkasta Pilow talk, BBC podkasta o borbi za ljudska prava Breaking Mississippi,  New York Times podkasta First Person, kao i podkasta nemačkog radija The CureHeilung aus dem Grab.

Ovo je 49.-ti IFC AudioDocs festival, koji je održava uz podršku Evropske radiodifuzne unije (EBU) u Rejkjaviku od 21. do 24. maja 2023. godine. Festival okuplja radijske i audio producente i autore iz Evrope i sveta.

Za volanom podkast je autorski projekat Pluton Media d.o.o. i dostupan je za  slušanje na platformama  Apple Podcasts, Google podcast, Spotify, Anchor.fm, YouTube, kao i na Podcast.rs. Sve epizode možete pronaći i na sajtu PlutonLogistics.

Za volanom podkast linkovi:

Apple: https://podcasts.apple.com/si/podcast/za-volanom-podkast/id1620491900

Spotify: https://open.spotify.com/show/3GMDZxd1uiQikfG7n6tGaX

Podcast.rs: https://podcast.rs/s01-ep03-tura-duga-osam-godina/

YouTube: https://www.youtube.com/watch?v=epG1xQ_5WUY