Finansijsko opterećenje bečkih domaćinstava je poraslo usled povećanja cena energenata u Austriji. Zato je gradonačelnik Beča Mihael Ludvig nedavno predstavio paket mera za pomoći građanima u vrednosti od 124,3 miliona evra, saopštilo je predstavništvo grada Beča u Beogradu – Eurocomm PR.

Paket mera se sastoji iz tri komponente: paušal za troškove energije u visini od 50 miliona evra namenjen socijalno ugroženim i građanima sa niskim prihodima, energetska podrška u iznosu od 26 miliona evra i subvencije za izgradnju održivih oblika energije u novim zgradama i renoviranje zgrada u vrednosti od 48,3 miliona evra. Paušal za troškove energije će obezbediti jednokratnu isplatu od 200 evra za 262.000 građana.

Pomoć će biti isplaćena u drugom kvartalu 2022. godine bez podnošenja prijave. Energetska podrška se odnosi na građane koji su posebno pogođeni energetskim siromaštvom ili kasne sa izmirivanjem svojih dugovanja. Ova podrška će se proširiti i na srednji sloj stanovništva koji je sve više pogođen poskupljenjima. Prema aktuelnim podacima u pitanju je oko 200.000 domaćinstava. Treća stavka u paketu mera obuhvata sanaciju starih zgrada, izgradnju energetski efikasnih zgrada i ekološki održivih postrojenja kao što su fotonaponski sistemi i zelene elektrane.

„Za prosečno bečko domaćinstvo poskupljenje energije bi moglo da iznosi oko 500 evra godišnje. Cene struje i gasa su dostigle astronomske visine. Austrijski indeks cene gasa se povećao više od pet puta u prethodnoj godini, a dalji razvoj situacije je nepredvidiv usled rata u Ukrajini. Sa ovim paketom mera reagujemo brzo, socijalno i tačno gde treba“, izjavio je Ludvig.

Foto: © Victor Malyushev