Federalne rezerve SAD podižu svoju klјučnu kamatnu stopu za 0,25 procentnih poena u nastojanju da se suprotstave visokoj inflaciji, saopšteno je 16.marta (po evropskom vremenu oko 18 časova). To je prvo povećanje od početka korona krize, a moglo bi da usledi još nekoliko povećanja tokom ovogodišnjih kvartala. Prema najavi, nivo ključne kamatne stope FED-a bi trebalo da stigne do 1,9 odsto ove godine, a naredne čak 2,8 odsto. Ovakav potez Federalnih rezervi SAD (FED) očekivan je i najavljivan već mesecima, kao jedan od instrumenata u zaustavljanju inflacije koja je u februaru stiga do čak 7,9 odsto, što je za SAD najviši nivo rasta cena u prošle četiri decenije. Ovo podizanje kamatne stope FED sprovodi prvi put od 2018. godine. Istovremeno, FED je podigao i svoju procenu inflacije za tekuću godinu sa 2,6 odsto na 4,2 odsto i snizio prognozu rasta američke ekonomije u 2022. sa 4,0 odsto na 2,8 odsto.

Klјučna kamatna stopa za najveću svetsku ekonomiju porasla je za 0,25 procentnih poena i sada se kreće u rasponu od 0,25 do 0,5 odsto, saopštio je FED i najavio da očekuje da će ovo biti dobar odgovor na dalјa poskuplјenja.

Ovakav korak FED-a je usledio tačno dve godine nakon što je klјučna kamatna stopa gurnuta na nulu nakon korona šoka. Najnoviji preokret u podizanju kamatne stope je bio očekivan zbog veoma visoke stope inflacije koja je trajala mesecima. FED sada pokušava da se suprotstavi tome podizanjem kamatnih stopa.

Prema američkim agencijskim izveštajima, nedavno su cene goriva, hrane i stanova u Sjedinjenim Državama podigle inflaciju na 7,9 odsto u februaru, što je najviši nivo u poslednje četiri decenije. Kako navodi FED, “posledice ruskog napada na Ukrajinu nastavlјaju da podstiču inflaciju potrošačkih cena. Rat će verovatno stvoriti dodatni pritisak na inflaciju i opteretiti ekonomiju”. Zato je podizanje kamatnih stopa neophodno u 2022. godini, saopštio je FED.

Kao što je poznato, povećanje klјučne kamatne stope usporava tražnju, a to pomaže u smanjenju stope inflacije. Ali, takođe slabi ekonomski rast. Zato se FED odlučio za balansiranje: da podigne kamatne stope toliko da se inflacija uspori – a da istovremeno ne uspori previše privredu. Kako je saopšteno, na srednji rok, centralna banka SAD teži prosečnoj stopi inflacije od oko 2 odsto. (R.N.)